Gigantisk hagl rammer Hawaii
Kæmpehagl hamrede ned fra himlen, da et voldsomt tordenvejr voksede over Hawaii.

Haglet var 10,8 cm langt, 5 cm bredt og 5,7 cm højt. De amerikanske forskere målte isklumpen i måleenheden inches - længden i centimeter er angivet på den nederste del af linealen. (Foto: NOAA)

Et hagl på størrelse med en grapefrugt har ramt stillehavsøen Oahu i Hawaii under et voldsomt tordenvejr 9. marts 2012.

Embedsmænd fra USA’s National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) har undersøgt isklumpen, og deres dom er klar:

Haglets størrelse – 10,8 cm langt, 5 cm bredt og 5,7 cm højt – gør det med sikkerhed til det største registrerede hagl, der nogensinde har ramt Hawaii. Andre hagl, der faldt under uvejret, målte 5 til 7,6 cm i diameter.

Verdenshistoriens største registrerede hagl faldt i South Dakota i USA 23. juli 2010, da et kraftigt tordenvejr ramte byen Vivian. Det hagl veje 878 gram og have en diameter på 20,3 cm.

Hvordan opstår kæmpehagl?

Videnskaben har ikke en klar teori for, hvor de gigantiske hagl kommer fra.

Nogle har foreslået eksotiske forklaringer, som at det er rester af kometer eller toiletudskyl fra fly.

Men geologen Jesús Martínez-Frías fra Center for Astrobiologi i Madrid har i stedet foreslået, at de dannes som et sammentræf af flere sjældent forekommende omstændigheder:

Normale hagl dannes når underafkølede skydråber 'forstyrres' og fryser til is. Jo flere andre underafkølede skydråber haglet rammer - jo større bliver det.

For at få et kæmpehagl skal disse forudsætninger være opfyldte:

  1. 'Forstyrrelsen' skal ske i stor højde. Det kan blandt andet ske som daggamle kondensstriber fra fly.
     
  2. Haglet skal drives igennem skyen mange gange. Det sker ved, at hagl der skydes op over skyen af kraftige opvinde, trækkes ind igen i bunden og får en tur mere. Med store hagl kan det kun ske når vindene er meget kraftige.
     
  3. En usædvanlig høj luftfugtighed.

Men er disse betingelser til stede mener Martínez-Frías at det kan tage blot 10 minutter at danne et hagl på et kilo.

Kilde: DMI

 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud