Giftige alger kan være på vej mod danske badestrande
Satellitbilleder viser, at der netop nu er ved at ske en opblomstring af de giftige blågrønalger i Østersøen. Hvis vejret fortsætter som nu, kan det komme til at gå ud over det danske badevand, siger forsker.

Billedet her er fra den 9. juli og er dannet på baggrund af data fra satellitter, som overvåger Østersøen. Den orange farve indikerer overfladesamlinger af blågrønalger, mens den gule farve viser, hvor der er risiko for overfladesamlinger af blågrønalger. (Illustration hentet fra Sveriges meteorologiske institut SMHI)

Billedet her er fra den 9. juli og er dannet på baggrund af data fra satellitter, som overvåger Østersøen. Den orange farve indikerer overfladesamlinger af blågrønalger, mens den gule farve viser, hvor der er risiko for overfladesamlinger af blågrønalger. (Illustration hentet fra Sveriges meteorologiske institut SMHI)

I de seneste dage er giftige blågrønalger begyndt at samle sig i den centrale del af Østersøen.

Og den udvikling kan meget vel ende med at komme til at gå ud over sjællændernes og bornholmernes strandtur, fortæller Øjvind Moestrup, som er mangeårig forsker i blågrønalger.

»Lige nu er der ved at ske en stor opblomstring af blågrønalger ved den finske bugt og ned langs sydkysten til Polen. Hvis det fortsætter på denne her måde, er der stor chance for, at vi kommer til at få problemer i Danmark,« fortæller Øjvind Moestrup, som er professor emeritus ved Biologisk Institut på Københavns Universitet.

Han forklarer, at det varme vejr og sollys får blågrønalgerne til at vokse og formere sig, og i værste fald kan de ende med at gøre badevandet til »en tyk og ulækker suppe.«

Hunde kan dø af blågrønalger

Når der er større opblomstringer af blågrønalger frarådes det normalt, at mennesker og dyr hopper i havet. Ifølge Øjvind Moestrup findes der en række eksempler på, at hunde er døde efter at have badet med blågrønalger, mens mennesker kan opleve udslæt og ubehag ved at bade i det algefyldte vand.

Fakta

Blågrønalger (cyanobakterier) er en gruppe af organismer, som udgør en stor del af de fritsvævende alger i Østersøen om sommeren.

I solrige, vindstille og varme perioder kan der opstå store opblomstringer i den svenske del af Østersøen.

Hvis vejr og vind tillader det, kan algerne brede sig til Danmark, til Bælthavet og Øresund.

Nogle af blågrønalgerne kan være giftige. Hos dyr og mennesker kan disse giftstoffer medføre eksem, kvalme og opkast.

Det er især hunde og børn, der risikerer de største påvirkninger af giftstofferne, da de i forbindelse med badningen ofte kommer til at sluge vand.

Kilde: Aarhus Universitet, www.øresundsvand.dk

»I 2006 havde vi en meget stor opblomstring af blågrønalger i Danmark, og da var det helt forfærdeligt. Omkring København var der et tykt lag alger overalt, så folk kunne slet ikke bade,« fortæller Øjvind Moestrup.

Han påpeger, at det endnu er for tidligt at spå om, hvor slemt det vil blive, hvis blågrønalgerne rammer de danske farvande i den kommende tid. Men ved at se på satellitbilleder fra de svenske myndigheder, kan han holde øje med algernes udbredelse, og han forklarer, at opblomstringen er begyndt i netop denne uge.

Blæsten afgør om Danmark bliver ramt

»Hvis det fortsætter som nu, vil der inden for en uge være en pæn klump af blågrønalger i centrale del af Østersøen. Og så vil det afhænge af blæsten, hvornår det rammer Danmark. Hvis vinden kommer fra øst, vil det komme kort tid efter, men hvis der er vestenvind, kan vi slippe for at få dem,« siger Øjvind Moestrup.

Øjvind Moestrup påpeger, at det ikke er hvert år, at det danske badevand bliver fyldt af blågrønalger. Men når det sker, er det som oftest er bornholmerne, som får deres badetur ødelagt, mens sjællænderne ikke har været ramt af større opblomstringer af de giftige alger siden 2006, fortæller professoren.

»Når der kommer blågrønalger i de danske farvande går det oftest ud over Østersøen og det sydøstlige Danmark - måske til og med Storebælt. Det er meget usædvanligt at se opblomstringer andre steder i Danmark, men i begyndelsen af 1970’erne havde vi faktisk meget voldsomme opblomstringer af blågrønalger i Aarhusbugten,« fortæller Øjvind Moestrup.

Fakta

Svensk Meteologisk Institut SMHI om algesituationen i Østersøen torsdag den 10. juli:

»Tydelige ophobninger (af blågrønalger, red.) er nu begyndt at dukke op flere steder i hele den sydlige del af Østersøen. Med varmt vejr og et roligt hav er der tendens til yderligere algeopblomstringer. Ifølge den operationelle prognose forventes ophobningerne at bevæge sig i nordvestlig retning i løbet af det kommende døgn.«

Følg selv med i algesituationen på SMHI's hjemmeside

Han påpeger dog, at søer i hele landet kan være plaget af andre typer af blågrønalger, som lever i ferskvand.

Varmt vejr er guf for alger

Blågrønalger er i virkeligheden en form for bakterier, der kaldes cyanobakterier. Det særlige ved bakterierne er imidlertid, at de er i stand til at lave fotosyntese - altså at få energi fra sollys.

»Blågrønalger er den oprindelige betegnelse. Navnet bruges stadigvæk, da de laver fotosyntese som andre alger, men med hensyn til slægtskab ved man nu, at de er bakterier - men altså bakterier som kan lave fotosyntese,« forklarer Øjvind Moestrup.

Cyanobakterierne er afhængige af sollys og næringsstoffer i vandet, og masseopblomstringer opstår typisk, når de rette lys- og vejrforhold, samt næringsbetingelser er tilstede.

På den nordlige halvkugle vokser blågrønalgerne om sommeren, når de får lys og en passende høj temperatur.

»Om vinteren er der for koldt, og det er meget signifikant at opblomstringen i Østersøen er startet her i juli, hvor vandtemperaturen er blevet tilpas høj,« slutter Øjvind Moestrup.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk