Geoingeneering kan give os et pusterum, men ikke en løsning for klimakrisen
Blegning af skyer eller andre storstilede projekter, som skal reducere stråling fra solen, er risikable, mener forsker.

Jo hvidere skyerne er, desto mere sollys reflekterer de tilbage til rummet. Kunstig bleging af skyerne er foreslået som en storstilet metode for at modvirke global opvarmning. (Foto: Colourbox)

Jo hvidere skyerne er, desto mere sollys reflekterer de tilbage til rummet. Kunstig bleging af skyerne er foreslået som en storstilet metode for at modvirke global opvarmning. (Foto: Colourbox)

»Den eneste langtidssigtede løsning er at reducere udslip af klimagasser.«

Ordene kommer fra en klimaforsker, som har arbejdet med alternative løsninger til reduktion af udslip.

Sådanne metoder er foreslået som en hurtig nødløsning: at ændre atmosfæren i stor skala for at modvirke drivhuseffekten.

Fine havsprøjt fungerer som kondensationskerner

Alan Gadian arbejder ved National Center for Atmospheric Sciences ved Leeds University i Storbritannien og indledte temaet på forskningskonferencen ESOF 2014 i København.

Den metode, som Alan Gadian har undersøgt, er formentlig den billigste at udføre i virkeligheden. Den går ud på, at gøre lavtliggende skyer mere hvide, så de reflekterer mere sollys. På den måde kan man reducere den globale opvarmning.

Hvordan gør man så skyer hvidere? Metoden, som Alan Gadian har studeret, går ud på at sprøjte fine dråber af havvand op fra både over verdenshavene.

Luften over havet er normalt ren og støvfri. Vanddampen har altså ikke nogen kerner at kondensere på og danne skydråber.

Det forstøvede havvand vil fungere som sådanne kondensationskerner. Og er de små nok, vil skydråberne også blive bittesmå.

Hvidere skyer

Dette har betydning for skyernes farve. Jo mindre skydråber, desto hvidere er skyerne nemlig, og desto mere sollys reflekterer de.

Teoretisk set vil en flåde på 1500 skibe, som hver især sprøjter 50 kubikmeter havvand ud i sekundet, kunne ophæve den opvarmning, der opstår, når niveauet af karbondioxid i atmosfæren fordobles fra førindustrielt niveau.

Forsøg med denne metode i mindre skala har været foreslået i blandt andet artikler af John Latham og Stephen Salter i tidskriftet Philosophical Transactions of The Royal Society i 2008.

Håber ikke på egen metode

Alan Gadian så også gerne at sådanne forsøg blev til virkelighed. Han har selv foreslået, at man kan dæmpe den energi, som de store orkaner suger fra solen, ved denne metode.

På den måde kan vindhastighederne og ødelæggelserne reduceres.

Hauke Schmidt udtrykte bekymring for, at kunstig påvirkning af atmosfæren vil medføre et ændret nedbørsmønster og andre uforudsigelige konsekvenser. (Foto: Arnfinn Christensen, forskning.no)

Men han håber faktisk ikke, at forsøgene bliver så vellykkede, at arbejdet med at kontrollere klimaet med denne metode tager fart. 

Vindere og tabere

Der er nemlig flere usikkerheder ved at løse klimakrisen med reduktion af stråling fra solen og ved at blege skyerne, eller alternativt ved at slippe svovldioxid ud i de øvre lag af stratosfæren, en anden relativt rimelig og meget omtalt metode.

»At reducere strålingen fra solen kan ikke føre os tilbage til det oprindelige klima,« bekræftede Hauke Schmidt fra Max-Planck institut für Meteorologie i Tyskland på konferencen.

Klimaet vil nemlig ikke ændre sig ensartet over hele kloden, hvis vi skal tro klimamodellen HadGAM1 fra det ledende britiske forskningscenter Hadley Centre for Climate Prediction and Research.

»Der vil generelt falde mindre nedbør, også over de nordligere breddegrader over Europa. Vi får vindere og tabere,« sagde Schmidt. 

Der findes kun én langsigtet løsning

Desuden vil den globale temperatur stige hurtigere, hvis de storstilede projekter for at reducere strålingen fra solen afbrydes som følge af for eksempel politisk uro, påpegede han.

»Klimamodellerne er generelt ikke gode nok til at forudsige, hvad sådanne geofysiske eksperimenter på globalt plan vil føre til,« sagde han.

»Vi mangler computerkraft til at modellere det,« bekræftede Alan Gadian.

»At satse på reduktion af stråling fra solen er en risikabel strategi.«

Alan Gadian understregede, at det største og mest storstilede geofysiske eksperiment for at forandre atmosfæren allerede er i gang og har været det længe.

Vi har drevet geoingeneering ved at tilføre atmosfæren karbondioxid siden den industrielle revolution.

»Den eneste langsigtede løsning på problemet er at standse udslippene,« sagde Alan Gadian. 

© forskning.no Oversat af Anna Bestle

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.