Genial opfindelse: Her er 'Drikke-bogen'
En ny bog er blevet udgivet. Der er dog ikke tale om en almindelig krimi eller biografi, men derimod en helt ny opfindelse, som skal sikre den tredje verden rent drikkevand.

 

Nu kan du slå op i verdens første selvrensende 'Drikkebog'. Videnskabsmænd og ingeniører fra Carnegie Mellon og Virginia University i USA har nemlig i samarbejde med DDB Newyork udviklet 'The Drinkable Book' for 'Water is Life'.

Ved hjælp af en række avancerede teknologier er det med ’The Drinkable Book’ lykkedes at præsentere en løsning på et af verdens mest omfattende sundhedsproblemer; nemlig forurenet drikkevand i nogle af verdens fattigste befolkningsområder.

Faktisk giver ’The Drinkable Book' op til 30 dages rent drikkevand pr. side, hvilket samlet set svarer til rent vand i helt op til fire år pr. bog. Se hvordan i videoen herover.

Fungerer som komplet vandrensningssystem

Den særprægede bog er derfor så effektiv, at den på sigt kan forhindre millioner af mennesker i hvert år at dø af dødbringende vandbårne bakterier som kolera, e-coli bakterier og tyfus.

Kort fortalt fungerer 'The Drinkable Book' dermed som et komplet vandrensningssystem, der renser forurenet vand på en simpel og effektiv måde, samtidig med at den også fungerer som en guide, der oplyser og uddanner lokalbefolkningen om sanitet og hygiejneforhold.

På hver enkelt side, de såkaldte filter-papir, der bedst kan sammenlignes med et moderne kaffefilter, er der nemlig påtrykt instrukser og sikkerhedstips til at sikre fremtidige vandvaner i de områder, hvor viden om rent drikkevand kan være lav.

Sådan fungerer vand-filteret

Fakta

The Drinkable Book er et livsnødvendigt værktøj, der dels filtrerer forurenet vand, dels uddanner om sanitet og hygiejne. Hver bog er trykt i to forskellige sprog, afhængig af lokalområdet, på teknologisk avanceret filtrerpapir, der er i stand til at dræbe dødbringende vandbårne sygdomme. Hver side er belagt med sølv-nanopartikler (sølvnitrat), hvis ioner aktivt dræber dødbringende sygdomme såsom kolera, tyfus og e-coli.

'The Drinkable Book' er pakket i en 3D-trykt boks, der bruges som filtreringsbakke. Når vandet skal renses, er det blot at rive en side ud, lade papiret glide ind i bakken og hælde forurenet vand på. Vandet kører derefter igennem filtret, imens bakterierne kvæles.

Hvert filterpapir er nemlig belagt med nano-partikler af sølv, der giver papiret dets karakteristiske 'appelsin-orange' farve. Partiklerne fungerer ikke som traditionelle filtre, der typisk skaber en barriere. I stedet dræber nano-partiklerne bakterierne, imens de passerer gennem filter-papiret.

Faktisk er papiret så effektivt, at det dræber helt op til 99,9 procent af de dødbringende bakterier, og resultatet er renset vand, der er lige så rent som eksempelvis postevand i USA.

Billig løsning revolutionerer den globale vandindustri

Filterpapiret koster kun få øre at producere pr. side. Det gør 'The Drinkable Book' til langt den billigste løsning på markedet.

På sigt er det da heller ikke kun befolkningen i den tredje verden, der vil få gavn af bogen.

Når der i fremtiden skal skaffes rent drikkevand til Jordens befolkning, vil det nye vandrensningssystem eksempelvis kunne ekspanderes ud til offentlige enheder, high-end resorts og kraftværker i industrilande, da 'The Drinkable Book' er billigere at producere end væsentligt dyrere alternativer.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.