Gemt skovlandskab fotograferet: Sådan har du aldrig set Alaska før
NASA har offentliggjort et detaljeret billede af et skovområde i Alaska, der hidtil har været utilgængeligt.

Ved hjælp af billedbehandlingssystemet G-LiHT har forskere fra NASA været i stand til at tage dette detaljerede billede af et 'gemt' skovlandskab i Alaska. (Foto: NASA Earth Observatory)

Ved hjælp af billedbehandlingssystemet G-LiHT har forskere fra NASA været i stand til at tage dette detaljerede billede af et 'gemt' skovlandskab i Alaska. (Foto: NASA Earth Observatory)

Midt i USA’s største delstat, Alaska, gemmer der sig et mystisk skovlandskab, der er større end Californien.

Det ikke den slags skov, man tager hen til, hvis man får lyst til en picnic-udflugt - disse områder i Alaska er nemlig ret svære at komme i nærheden af.

Men nu er skoven et stykke tættere på at blive afmystificeret, da NASA Earth Observatory netop har offentliggjort et detaljeret billede af skovområdet. Det skriver Livescience.com.

Området består af grantræer, lysegrønt tørvemos og søarealer og ligger tæt på Tetlin National Wildlife Refuge, der ikke kan ses på de fleste kort.

Faktisk indgår 450.000 kvadratkilometer skov i Alaska ikke i The U.S. Forest Service Inventory and Analysis Program, da skovene er for besværlige at komme i nærheden af. Det forklarer Doug Morton, der er forsker hos NASA's Goddard Space Flight Center i Greenbelt, Maryland.

Vil kortlægge skove i Alaska

I et forsøg på at kortlægge skovområder i Alaska, der ikke er lettilgængelige, flyver Doug Morton og en række andre forskere fra NASA i blot 335 meters højde hen over områderne i en særlig flyvemaskine. Denne er udstyret med et bærbart billedbehandlingssystem ved navn G-LiHT.

G-LiHT kan blandt andet måle planternes komposition i 3D og har også en termisk detektor, der kan analysere temperaturer og faktorer, der viser tegn på tørke.

Når alle resultater er indsamlet, vil NASA bruge dem til at kreere et detaljeret kort over skovene i Alaska.

Kortlægningen af skovene vil fremover være gavnlig i forskningen, blandt andet af hvordan skovene i Alaska reagerer på klimaforandringer.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk