Gammel marsmeteorit er rig på vand
Undersøgelser af en meteorit fra Mars viser, at den indeholder ca. 10 gange mere vand end andre marsmeteoritter. Det høje indhold kan være resultat af vekselvirkning mellem stenmaterialet og vand på marsoverfladen.

Marsmeteoritten NWA 7034 kaldes også 'Black Beauty'. (Foto: NASA)

Marsmeteoritten NWA 7034 kaldes også 'Black Beauty'. (Foto: NASA)

Forskning finansieret af NASA har vist, at en meteorit fra Mars indeholder betydeligt mere vand, end det er set i andre marsmeteoritter.

Meteoritten, der vejer ca. 320 gram, blev fundet i 2011 i Sahara og har den officielle betegnelse Northwest Africa (NWA) 7034. Populært kaldes meteoritten 'Black Beauty' (sorte skønhed).

Efter mere end et års grundig undersøgelse af NWA 7034 er forskerne nu kommet frem til, at meteoritten formentlig er et stykke af den røde planets overflade, der blev dannet for omkring 2,1 milliarder år siden.

Dermed er NWA 7034 betydeligt ældre end de fleste andre marsmeteoritter og en god mulighed for forskerne til at studere denne periode i Mars' geologiske historie.

Meteoritten er dannet af afkølet lava

Undersøgelserne viser, at NWA 7034 består af basalt, der er stenmateriale dannet af hurtigt afkølet lava.

Meteorittens kemiske sammensætning svarer til målinger af marsoverfladen lavet af NASA-robotterne Spirit og Opportunity samt NASA-sonden Mars Odyssey, der kredser om den røde planet.

Ifølge forskerne kan det høje indhold af vand i NWA 7034 være et resultat af vekselvirkning mellem stenmaterialet og vand i marsoverfladen.

Meteoritten kan lære os om Mars' udvikling

Meteoritten har også en anden sammensætning af forskellige udgaver (isotoper) af ilt end andre marsmeteoritter.

Det kunne tyde på en vekselvirkning med marsatmosfæren.

Under alle omstændigheder er NWA 7034 et uhyre interessant studieobjekt for at lære mere om den røde planets udvikling.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk