Gagarin: 50 år med bemandet rumfart
I dag er det 50 år siden den sovjetiske kosmonaut Jurij Gagarin som det første menneske blev sendt ud i rummet og startede en ny epoke i menneskets historie.

Jurij Gagarin i fuld udrustning. Foto: alldayru.com/tycho.dk

Jurij Gagarin i fuld udrustning. Foto: alldayru.com/tycho.dk

Bemandet rumfart kan i dag fejre 50 års jubilæum. Det er nemlig præcis et halvt århundrede siden, at Jurij Gagarin som det første menneske nogensinde blev sendt ud i rummet. 

Den historiske flyvning begyndte 12. april 1961 kl. 07:07 dansk normaltid, hvor raketten med Gagarin's rumskib, Vostok 1, løftede sig fra rampen på Baikonur-rumcentret i Kazakhstan - en rampe, der stadig er i brug til opsendelser. Gagarin gennemførte ét kredsløb om Jorden og kl. 09:05 dansk normaltid var han tilbage på Jorden igen. 
Gagarin landede dog ikke om bord på Vostok 1, men skød sig ud med katapultsæde og dalede ned i faldskærm. En bondekvinde og hendes datter blev vidner til Gagarins noget uventede ankomst iført orange dragt og en stor hvid hjelm. Ved at vende tilbage i god behold havde Gagarin taget det første vigtige skridt på menneskets vej ud i rummet. 

Døde få år efter

Efter den banebrydende succes 12. april 1961 blev Gagarin hyldet over hele verden. Han fik hurtigt global stjernestatus. Sovjet passede derfor godt på Gagarin, da han var et værdifuldt propagandavåben. Men kun knapt syv år senere - nærmere bestemt 27. marts 1968 - døde Gagarin ved en flyulykke, hvor hans MiG-jager styrtede ned under en rutinemæssig træningsflyvning. 
I dag har flere end 500 mennesker været i rummet og selvom det lyder af mange, så skal vi huske, at der bor omkring syv milliarder mennesker på vores planet.
Vi skal udnytte de muligheder, der åbner sig - både når det gælder indsamlig af ny viden og udvikling af ny teknologi. Der er sket meget i de 50 år, der er gået siden Gagarins historiske rumrejse. Det store spørgsmål er naturligvis, hvad de kommende 50 år vil byde på. 
 
 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker