Gådefuld kæmpefisk filmet i dybhavet
Sildekonger er sælsomme giganter, der trods deres størrelse lever et ekstremt hemmelighedsfuldt liv dybt under havets overflade. Nu kaster en nyligt offentliggjort video mere lys over deres eksistens.

Man skulle ikke tro, at den med en længde på helt op til 15 meter var til sådan lige at overse. Alligevel er sildekongen et af de mest gådefulde dyr, vi kender til.

Fisken lever langt ude i havet og på meget store dybder, og derfor har marinebiologer haft endog meget svært ved at opsøge og observere dyret. Nu giver et møde med et fjernstyret kamera dybt under havets overflade dog et lille indblik i den mystiske fisks færden.

Fra oliespild til dybhavssafari

Der var ellers ikke fauna-observationer på programmet, da et forskerhold fra Louisiana State University tilfældigt stødte på sildekongen. Forskerne var i felten for at undersøge skader forvoldt af det store olieudslip i Den Mexicanske Golf i 2010, da deres fjernstyrede kamera øjnede liv 111 meter under havoverfladen.

Sildekongen bevægede sig langsomt gennem vandet med halen hængende under sig. Det gjorde det muligt for forskerne at nærstudere den i flere minutter og filme videoen, som du kan se øverst i artiklen her.

Først efter små fem minutter blev den store fisk antageligt træt af sit nye selskab og forduftede – hurtigere end forskernes kamerafartøj kunne nå at følge trop. Det skriver LiveScience.

En af havets giganter

Videoen er den hidtil mest detaljerede, nogen har taget af en sildekonge. Den viser, hvordan fisken nøje styrer sine bevægelser ved hjælp af sine meget lange bugfinner, der har givet arten sit andet navn, som fra engelsk kan oversættes til: 'årefisk'.

Sildekongerne er de største benfisk, man kender til, og man har fundet eksemplarer på op til otte meter. Man mener dog, at fisken kan blive helt op til 15 meter lang.

Blandt fisk kan kun hajer blive større, men de hører til bruskfiskene og ikke benfiskene. Verdens største fisk er hvalhajen, der kan blive op til 16 meter.

Dybhavsfisk som tsunamiforudsigere

Mødet med sildekongen gav forskerne et sjældent indblik i, hvordan dybhavsfisk færdes i deres naturlige miljø. Ofte ser man ellers først de sælsomme væsener, når de af den ene eller anden grund kommer op til havoverfladen.

Det kan selvfølgelig ske ved dybhavsfiskeri, men visse naturfænomener kan også medføre, at fiskene opfører sig anderledes end normalt.

Inden tsunamien i 2011, der ramte Japan særligt hårdt, fandt man eksempelvis 20 sildekonger strandet på japanske strande. LiveScience understreger, at forklaringen på dette fænomen endnu er ukendt.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: