Fukushima var certificeret tsunami-sikker
Det japanske tilsyn for atomkraft satte ikke spørgsmålstegn ved sikkerheden på Fukushima, selvom vurderingen kun byggede på et sikkerhedsdokument på én enkelt side, skriver Associated Press.

Billeder af Fukushima Daiichiværket før (øverst) og efter katastrofen.(Fotos:Masaru Kamikura)

Billeder af Fukushima Daiichiværket før (øverst) og efter katastrofen.(Fotos:Masaru Kamikura)

Sikkerheden på Fukushima-værket, der i marts i år blev ramt af en tsunami, bygger på et ni år gammelt, kortfattet dokument. Her afviser ejeren af kraftværket, firmaet TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) på baggrund af enkelte udregninger, at en tsunami skulle kunne ødelægge kraftværket.

»Det er alt vi modtog,« siger Masaru Kobayashi, som nu leder afdelingen for jordskælvssikring i det japanske tilsyn NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency).

»Vi undersøgte ikke validiteten af indholdet,« siger han ifølge Associated Press.

Fire gange så kraftfuld som ventet

I december 2001 bad det japanske tilsyn NISA om at få tilsendt en oversigt over kraftværkers foranstaltninger mod jordskælv og tsunamier.

TEPCO sendte i den forbindelse et kortfattet dokument, hvor de udelukkede muligheden for, at en tsunami kunne bliver stor nok til at skabe problemer. Siden er tsunami-sikkerheden blevet gennemgået en ekstra gang og konklusionen var den samme: Kraftværket ville ikke blive skadet under de scenarier, eksperterne forestillede sig.

Dokumentet indeholder et kort over Japan som viser, hvor historiske jordskælv har ramt, blandt andet med udregninger af styrken af en eventuel tsunami.

TEPCOs eksperter undervurderede imidlertid hvor store jordskælv, der kunne ramme i regionen. Jordskælvet, der udløste ulykken ved Fukushima i marts, var ifølge AP fire gange mere kraftfuldt end TEPCO havde forventet. Firmaet havde ikke sikret sig mod, at vandet ville overstige 5,7 meter, men bølgerne nåede ifølge TEPCO op til 14 meter over havoverfladen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk