Fukushima var certificeret tsunami-sikker
Det japanske tilsyn for atomkraft satte ikke spørgsmålstegn ved sikkerheden på Fukushima, selvom vurderingen kun byggede på et sikkerhedsdokument på én enkelt side, skriver Associated Press.

Billeder af Fukushima Daiichiværket før (øverst) og efter katastrofen.(Fotos:Masaru Kamikura)

Sikkerheden på Fukushima-værket, der i marts i år blev ramt af en tsunami, bygger på et ni år gammelt, kortfattet dokument. Her afviser ejeren af kraftværket, firmaet TEPCO (Tokyo Electric Power Co.) på baggrund af enkelte udregninger, at en tsunami skulle kunne ødelægge kraftværket.

»Det er alt vi modtog,« siger Masaru Kobayashi, som nu leder afdelingen for jordskælvssikring i det japanske tilsyn NISA (Nuclear and Industrial Safety Agency).

»Vi undersøgte ikke validiteten af indholdet,« siger han ifølge Associated Press.

Fire gange så kraftfuld som ventet

I december 2001 bad det japanske tilsyn NISA om at få tilsendt en oversigt over kraftværkers foranstaltninger mod jordskælv og tsunamier.

TEPCO sendte i den forbindelse et kortfattet dokument, hvor de udelukkede muligheden for, at en tsunami kunne bliver stor nok til at skabe problemer. Siden er tsunami-sikkerheden blevet gennemgået en ekstra gang og konklusionen var den samme: Kraftværket ville ikke blive skadet under de scenarier, eksperterne forestillede sig.

Dokumentet indeholder et kort over Japan som viser, hvor historiske jordskælv har ramt, blandt andet med udregninger af styrken af en eventuel tsunami.

TEPCOs eksperter undervurderede imidlertid hvor store jordskælv, der kunne ramme i regionen. Jordskælvet, der udløste ulykken ved Fukushima i marts, var ifølge AP fire gange mere kraftfuldt end TEPCO havde forventet. Firmaet havde ikke sikret sig mod, at vandet ville overstige 5,7 meter, men bølgerne nåede ifølge TEPCO op til 14 meter over havoverfladen.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud