For første gang i 100 år: Solen har fået en ny nabo
Astronomer har fundet et nyt stjernesystem, der ligger tæt på Solen. Det er første gang i næsten 100 år, at et nyt stjernesystem er fundet tæt på os.

Her ses Solens nabolag, med WISE som det nyopdagede medlem. (Foto: Janella Williams, Penn State University)

Her ses Solens nabolag, med WISE som det nyopdagede medlem. (Foto: Janella Williams, Penn State University)

Det nye stjernesystem består af to brune dværgstjerner, og denne nye nabo er det tredjenærmeste stjernesystem fra Solen.

Stjernesystemet med navnet 'WISE J104915.57-531906' befinder sig kun 6,5 lysår væk fra Jorden.

Dette er kun en smule længere væk end det næst-nærmeste stjernesystem, vi kender til, Barnards stjerne, der blev fundet i 1916 i en afstand af seks lysår, og lidt mere end to lysår længere væk end det tætteste stjernesystem, vi kender til, Alpha Centauri A og B, der er et dobbeltstjernesystem.

Nyt stjernesystem kan indeholde exoplaneter

Det nye stjernesystem vil ifølge astronomerne være et godt sted at lede efter exoplaneter, da det er lettere at lede efter planeter omkring stjerner, der ligger tæt på Jorden.

Læs også: Exoplaneter fundet i stjernehob

Sidste år fandt astronomerne en planet i Alpha Centauri-systemet, der har en jordlignende størrelse, og man mener, at der kan være flere sådanne planeter i stjernesystemet.

Tiden vil nu vise, om astronomerne også kan finde planeter i vores nye nabosystem.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker