Forskning i husdyr: Det nyeste inden for mink, køer, svin og får
Husdyrforskere fra 60 forskellige lande er i øjeblikket samlet i København. Her præsenterer de den nyeste forskning inden for alt fra kaninopdræt til hestevelfærd.

I denne uge afholdes den internationale husdyrkonference EAAP i København. Det er intet mindre end 65. gang, konferencen afholdes, og der præsenteres forskning inden for køer, mink, får, kaniner, heste, svin og andre husdyr. (Foto: Shutterstock)

I denne uge afholdes den internationale husdyrkonference EAAP i København. Det er intet mindre end 65. gang, konferencen afholdes, og der præsenteres forskning inden for køer, mink, får, kaniner, heste, svin og andre husdyr. (Foto: Shutterstock)

Hvordan kan man avle køer, som prutter færre af de problematiske drivhusgasser ud i atmosfæren?

Kan man bruge insekter som dyrefoder?

Og hvordan laver man den bedst mulige dyretransport?

Det er blot nogle af de spørgsmål, som i øjeblikket bliver diskuteret i København på Europas største konference inden for husdyrforskning. Forskere fra mere end 60 forskellige lande er samlet for at diskutere den nyeste forskning inden for køer, svin, mink, kaniner, geder, høns og andre husdyr.

»Inden for husdyrforskning er Danmark rigtig godt repræsenteret internationalt i forhold til vores lands størrelse. Vi har stor gennemslagskraft, og det skal vi blive ved med at have. Det skal konferencer som denne her være med til at sørge for i fremtiden,« siger John Hermansen, som er sektionsleder ved Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet, og som har været med til at arrangere konferencen.

Fra hestekød til genetik

Bladrer man i det 82 sider lange program over husdyrkonferencen – som afholdes under den internationale sammenslutning European Federation for Animal Science - er der ingen tvivl om, at de forsamlede forskere spænder bredt.

Danske deltagere skal blandt andet præsentere forskning i, hvordan den rette foderblanding kan få køer til at give mere mælk, mens litauiske forskere fremviser forskning, som viser, hvordan hestens alder og køn spiller ind på hestekødets kvalitet.

På konferencen præsenteres blandt andet forskning i mink. Her er det minkvirksomheden Kopenhagen Fur, som har en stand på konferencen. »Det er vigtigt at vise, at i Danmark foregår forskning i mink på lige linje med forskning i køer, grise og andre husdyr,« siger forskningschef Peter Foged Larsen (til højre) fra Kopenhagen Fur. (Foto: Lise Brix)

Herudover fokuserer forskerne på emner såsom dyrevelfærd, dyretransport, genetik og klimavenlig dyreproduktion.

En af deltagerne på konferencen er den tjekkiske forsker Zdenek Volek, som interesserer sig for, hvordan kaninavlere kan reducere deres brug af medicin ved at give kaninerne en bedre foderblanding.

»Indtil videre har det været en virkelig interessant konference. Der bliver præsenteret mange innovative og nye tiltag, og det er netop det, fremtidens husdyrproduktion har brug for,« siger Zdenek Volek fra Institut for Dyreforskning i Prag.

Minkforskning skal frem i lyset

På konferencen er forskning inden for minkproduktion også repræsenteret, men netop minkens medvirken har været til debat, fortæller John Hermansen fra Aarhus Universitet.

»Vi er glade for, at mink har fået en fremtrædende på konferencen. For nogle år siden, da vi planlagde konferencens program, var der nogle fra udlandet, der var bekymrede for at profilere minken.«

»Men vi mener, at forskning i mink skal frem i lyset, og de bekymringer, der er for minkproduktion, skal diskuteres og ikke gemmes væk,« fortæller John Hermansen, som har været formand for arbejdsgruppen, der har arrangeret konferencen.

Konferencen afholdes hvert år i et europæisk land, og sidste gang, Danmark var vært, var i 1993 i Aarhus.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om Hubbles utrolige billeder her.