Forskere trækker nyt våben mod kreationismen
Ny hjemmeside: Evolution.dk går på nettet i anledning af Darwins 200 års fødselsdag. Sitet skal bekæmpe kreationismen med ord og billeder.

Den nye hjemmeside er skrevet af en lang række danske forskere som et modsvar til kreationismen.

Den nye hjemmeside er skrevet af en lang række danske forskere som et modsvar til kreationismen.

Læren om livets udvikling, evolutionsteorien, er i disse år under stort pres fra religiøse fundamentalister. Med store pengesummer i ryggen sprøjter 'kreationisterne' bøger og websider ud til elever og lærere i store dele af verden for at modbevise Darwins teorier om naturlig udvælgelse, hele fundamentet under den moderne biologi.

Danske forskere svarer nu igen på kreationisternes kampagner med websitet evolution.dk.

»Sitet er som et nyt, kæmpestort evolutionsleksikon. Gratis for alle og skrevet af forskere, der ved, hvad de taler om,« siger leder af evolution.dk, lektor Peter C. Kjærgaard fra Aarhus Universitet og University of Cambridge.

Dobbelt Darwin i 2009

Den nye hjemmeside lanceres i anlednings af Darwins 200 års fødselsdag d. 12. februar. Charles Darwin formulerede evolutionsteorien i bogen 'Om arternes oprindelse', der fejrer 150 års jubilæum senere i år.

»Darwins dobbelte jubilæum er en enestående lejlighed til at sætte fokus på vores viden om naturen og livets udvikling,« siger Peter C. Kjærgaard.

»Selvom vi alle kender begrebet, er der alt for mange misforståelser af, hvad evolution betyder. Et kendskab til moderne evolutionsteori er ikke kun et spørgsmål om naturvidenskabelig viden. Det handler om kulturel dannelse og om at forstå, hvad det er for en verden, vi lever i,« siger han.

Viden under pres på nettet

Peter Kjærgaard oplever, at denne dannelse og viden er under stærkt pres i disse år, fordi skoleelever henter al deres viden på nettet:

»Der findes utroligt meget stærkt manipulerende materiale på nettet, som ser umiddelbart tiltalende ud. Med evolution.dk har vi skabt et sted, hvor man trygt kan slippe sine elever løs,« siger han.

Ingen støtte fra Undervisningsministeriet

Fakta

Evolutionen på nettet

Evolution.dk

Evolution.dk er skrevet af en række danske forskere fra vidt forskellige fagområder. Målet har været at vise, at evolutionsteorien ikke kun handler om biologi, men også har betydning for samfundet og kulturen.

Alle teksterne er skrevet i forskernes fritid, da evolution.dk kun har fået penge til projektet fra Forskningsrådet for Natur og Univers, mens f.eks. Undervisningsministeriet har valgt ikke at støtte evolution.dk.

Den manglende støtte fra ministeriet ærgrer Peter Kjærgaard:

»Det er fuldstændigt uforståeligt, at Undervisningsministeriet ikke støtter et eneste formidlingsprojekt om evolution netop i 2009,« siger Peter Kjærgaard, som dog alligevel håber, at sitet med tiden også vil kunne tilbyde egentlig undervisningsmateriale til skolerne.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk