Forskere strides om mystisk objekt i Mælkevejens centrum
Forskerne har været i tvivl om, hvad det er, der cirkulerer om det kæmpe store sorte hul i centrum af Mælkevejen. Nye observationer peger på, at der er tale om en ung stjerne.

Rundt om det enorme sorte hul i midten af vores galakse, Mælkevejen, cirkulerer et objekt, som forskerne siden 2011 har været uenige om, hvad er. Nogle kender måske objektet under navnet ’G2’, men det er endnu ikke afklaret, om der er tale om gas eller om en stjerne.

G2 er interessant for forskerne, fordi den længe har været på vej mod at lave et tæt sving rundt om det sorte hul. Nu viser nye observationer, at G2 er forblevet kompakt, efter den har været en tur rundt om – og meget tæt på – det sorte hul. Det skriver Livescience.com.

Forskerne, som har studeret G2’s svingtur, vurderer at en gassky højest sandsynligt ville være blevet opslugt at det sorte hul, og de vurderer derfor, at der er tale om en stjerne. Sådan lyder det i et studie foretaget af forskere fra University of Cologne. Studiet er publiceret i tidsskriftet Astrophysical Journal Letters.

Forskergruppen siger dog, at de nye resultater ikke er nok til endegyldigt at fastslå G2’s identitet.

Øverst i artiklen, kan du se Space.com’s flotte video, hvor observationerne af G2 bliver illustreret.

Forskerne er langt fra enige endnu

G2 er et stridspunkt for forskerne og har været det lige siden, objektet blev opdaget i 2011.

Dr. Stefan Gillesen fra det tyske Max Planck-institut, som var den første, der observerede G2, mener, at der er beviser nok for at konkludere, at G2 er en gassky, og at dens tætte sving omkring det sorte hul har brudt skyen op.

Lederen af en anden forskningsgruppe, professor Andrea Ghez fra University of California, som var en af de første til at bevise, at der er et stort sort hul i Mælkevejens centrum er ikke enig med Stefan Gillesen.

Ghez mener, at der er beviser for, at der inde i G2’s støvede skal er en stjerne, som fortsat er kompakt. Og forskerne bag det nyeste studie af G2 er enige med Ghez.

»For os at se peger alt på, at vi har at gøre med en ung stjerne,« siger Andreas Eckart fra  Univerisity of Cologne.

Eckart og hans kollegaer fortæller, at de har observeret G2 passere det punkt, hvor det må have været tættest på det sorte hul, og de konkluderer, at G2 stadig er kompakt og altså derfor er en stjerne.
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk