Forskere skal beskytte Grønlands dyr mod oliespild
Danske og grønlandske forskere har udarbejdet et nyt online-atlas, der udpeger Grønlands mest følsomme områder for olieforurening. Atlasset skal beskytte Grønlands dyr.

Lomvier lever af fisk og holder til i flokke langs med de grønlandske kyster, og er derfor ekstra følsomme over for oliespild. (Foto: Colourbox).

Lomvier lever af fisk og holder til i flokke langs med de grønlandske kyster, og er derfor ekstra følsomme over for oliespild. (Foto: Colourbox).

Den globale opvarmning får isen på Grønland til at smelte, og det blotlægger havområder, hvor der er gode chancer for at finde olie. De sidste to år har olieselskaber ivrigt boret ned i undergrunden på dybt vand med håb om at få jackpot. Jagten ser meget lovende ud, for så sent som i går kom det frem, at man har fundet spor af olie i en af de i alt fem prøvebrønde.

Olieboringerne har dog en bagside i form af risiko for alvorlige oliespild, og selv en lille olieforurening i den sårbare grønlandske natur kan være alvorlig. Myndighederne og industrien har dog fået et nyt værktøj til at kunne takle en olieforurening i form af et nyt miljøatlas, som forskere fra Aarhus Universitet og Grønlands Natuinstitut har brugt mange år på opbygge. Atlasset udpeger de mest sårbare områder af den grønlandske natur. 

Atlas indgår i beredskabsplanerne

De mange forskningsdata er mundet ud i et uhyre detaljeret og meget omfattende atlas, der udpeger de kyststrækninger på Grønland, som vil være mest udsatte for en olieforurening. Med det nye atlas ved myndighederne lige præcis, hvilke områder, de skal fokusere på, hvis de vil undgå de allerværste skader.

Det fortæller gruppeleder og seniorforsker Anders Mosbech fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi, Aarhus Universitet, der rådgiver Råstofdirektoratet omkring miljø i forbindelse med olieaktiviteter.

Videnskab.dks udsendte journalist møder ham under ’Polarforskerdagen’, der tirsdag blev afholdt på Danmarks Tekniske Universitet.

»Grønlandske havområder er meget følsomme over for oliespild, men det nye atlas indgår nu i beredskabsplanerne for håndtering af den slags katastrofer. Takket være atlasset kan man se, hvor det er vigtigt f.eks. at lægge oliespærrer ud for at begrænse en forurening mest muligt,« siger seniorforsker Anders Mosbech.

Ved et oliespild skal atlasset også bruges til at vælge den bedste bekæmpelsesstrategi f.eks. i form af afbrænding eller nedblanding - dispergering - af olien, der giver mindst skade på miljøet.

Satellitsendere følger dyrene overalt

Fakta

Atlasset er dynamisk og vil blive opdateret. Der er stadig et stort behov for at forbedre atlasset med undersøgelser, der giver mere detaljeret viden om en række arter og der skal også tages højde for de ændringer der sker på grund af klimaet.

Forskerne har brugt et årti på at bygge atlasset op, for det har krævet en kortlægning af særligt vigtige områder for Grønlands dyrebestande, lige fra gydeområder for den lille stimefisk, lodde, over trækfugle til havpattedyr. Ét af de projekter, som Anders Mosbech har været dybt involveret i, var at følge fugle og havpattedyrs bevægelser ved hjælp af satellitsendere og dataloggere – en metode, der blandt biologer kaldes for ’telemetri’.

En af de fuglearter, Anders Mosbech og hans kolleger har sporet, er den lille havfugl ’Søkongen’. Hele 75 procent bestanden yngler i Grønland og er dermed ekstremt følsom over for miljøkatastrofer.

»Der har været behov for en grundlæggende kortlægning af de områder, som er særligt vigtigt for fugle, fisk og havpattedyr. Det gælder bl.a. de områder af Grønland, hvor der i perioder samles mange fugle, som har fældet deres vingfjer og dermed ikke umiddelbart kan flyve væk. Disse fugle vil selvsagt være særligt sårbare, hvis der kom en oliepøl drivende gennem området,« siger Anders Mosbech. 

Atlas skal både hjælpe myndigheder og industri

Men atlasset rummer mere end det, som f.eks. detaljerede oplysninger omkring et hav af fiskearter samt angivelser af hvor og hvornår der sker opblomstring af alger og zooplankton om foråret, ja, i det hele taget præcise beskrivelser af kystområdernes økologiske hotspots.

Dette atlas er guld værd, ikke kun for olieindustrien, som bliver mere bevidste om, hvor de skal passe ekstra meget på, når de borer ned i havbunden, men også for myndighederne og industrien i deres samarbejde med at opbygge det mest optimale beredskab til når uheldet er ude.

»Udviklingen i Grønland går hurtigt og der er kommet rigtigt godt i gang i olieboringerne igennem de sidste fem år. Det værste, der miljømæssigt kan ske, er et oliespild i forbindelse med en olieboring, et såkaldt blowout, hvor boringen ryger ud af kontrol og olien vælter ud, og hvis det sker, skal man vide præcis, hvad det er, man skal gøre, for hurtigt og effektivt at begrænse skaderne,« siger Anders Mosbech og slutter:

»Det nye atlas gør, at myndigheder og virksomheder ikke famler i blinde, men har det fulde overblik over, hvor de sårbare områder er, og så det effektivt kan besluttes hvor og hvordan kampen mod olien skal sættes ind«.

Et eksempel på et af kortene i Atlasset.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk