Forskere: Økologisk mælk har det bedste fedt
Økologisk mælk indeholder mere omega-3 og mindre af de fedtsyrer, som vi spiser for meget af, ifølge en ny undersøgelse.

Økologisk mælk, det er fedt! Rigtigt fedt til og med, ifølge en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Økologisk mælk, det er fedt! Rigtigt fedt til og med, ifølge en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Mere omega-3, mindre omega-6 og et forhold mellem de to fedtsyrer, som er hele 2,5 gange bedre i økologisk mælk end i anden mælk.

Det er resultaterne, som Charles Benbrook ved det amerikanske Washington State University har fundet efter at have testet 384 prøver af økologisk og almindelig mælk fra hele USA.

»Overraskende simple madvalg kan føre til meget bedre niveauer af de sundere fedtsyrer, som vi ser i økologisk mælk,« siger Charles Benbrook i en pressemeddelelse.

Øko-sponseret forskning

Det er ikke noget nyt, at forskerne konkluderer, at økologisk mad og drikke er bedre end konventionelt, og det er heller ikke noget nyt, at andre forskere konkluderer, at det ikke er sådan.

Charles Benbrook er videnskabelig rådgiver for øko-tilhængerne Organic Center, og dette studie er delvist finansieret af den økologiske samvirkeorganisation Cropp.

Tidligere er han blevet kritiseret for artikler, som viser en sammenhæng mellem genmodificering og øget sprøjtemiddelbrug. Selv har han taget til genmæle mod en undersøgelse fra Stanford-universitetet, som viste, at økologisk mad ikke var ernæringsmæssigt bedre end konventionelt.

Det nye studie er publiceret i det anerkendte open access-tidsskrift Plos One.

Vi spiser for meget omega-6

Denne gang har Charles Benbrook og hans kolleger set på forholdet mellem omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Kroppen har brug for begge. Men vestlig kost i dag indeholder for meget omega-6 og for lidt omega-3.

Ifølge Nifes, Nationalt Institut for ernærings- og havkostforskning i Norge, hænger det høje forholdstal mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer sammen med blandt andet en øget risiko for hjerte-karsygdomme, kræft og betændelse.

»I dag er forholdstallet mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer i den vestlige kost mellem 10:1 og 20:1. Det betyder, at vi indtager op til 20 gange så mange omega-6-fedtsyrer spm omega-3-fedtsyrer.«

»Det anbefalede forholdstal er 5:1. Vi bør altså ikke spise mere end fem gange så mange omega-6-fedtsyrer som omega-3-fedtstyrer,« skriver Nifes, som også fortæller, at bedre balance reducerer dødsrisikoen for mennesker, som allerede er blevet syge.

»Overraskende« stor forskel på normal og økologisk mælk

Forskeren Charles Benbrook blev overrasket over, hvor store forskellene mellem økologisk og konventionel mælk er. En anden forsker mener, at det handler om, at køerne går på græs. (Foto: Colourbox)

Ifølge Charles Benbrooks undersøgelse er forholdet mellem omega-6 og omega-3 i mælk 5,8.

Den økologiske mælk indeholder 25 procent mindre omega-6 og 62 procent mere omega-3. Dermed ender undersøgelsen med et forhold på 2,3 i økologisk mælk. Det vil sige, at den økologiske mælk indeholder 2,3 gange mere omega-6 end omega-3.

»Vi blev overraskede over, hvor store de ernæringsmæssige kvalitetsforskelle viste sig at være,« siger Charles Benbrook.

Tidligere har også skotske og engelske forskere fundet et bedre forhold mellem omega-6 og omega-3 i økologisk mælk i forhold til konventionel mælk. Universitetet i Glasgow fandt i 2006 ud af, at forholdstallet er lavere.

Forskere fra universitetet i Newcastle kom til en lignende konklusion i 2011, men siger samtidigt, at omega-3-fedtsyrerne i økologisk mælk ikke giver lige så store sundhedsfordele som de mere langkædede omega-3-fedtsyrer i fisk.

Forskellen kan skyldes køernes adgang til græs

Charles Benbrook mener, at resultaterne viser, at økologisk mælk er en god måde for forbrugerne at øge omega-3-indtaget på.

Han nævner et tænkt eksempel, hvor en kvinde går fra tre glas konventionel mælk om dagen til fire og et halvt glas økologisk mælk. Det vil ændre andelen af omega-6 i forhold til omega-3, fra 11,3 til 2,3, hævder han.

Ifølge Mark Hanigan, professor og mejeriforsker ved Virginia Tech, er det ikke de økologiske omgivelser, der skal have æren for forskellene – det er nok mere malkekøernes kost.

»Det er ikke rimeligt at tilskrive det til økologisk landbrug,« siger han til International Business Times.

Mark Hanigan mener, at køer, som spiser meget græs, ensilage og andet grøntfoder og har bedre adgang til græsning, får ændret sammensætningen af mælkefedtet i forhold til dem, der spiser mere kraftfoder, uanset om deres foder er økologisk eller ej.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.