Forskere: Økologisk mælk har det bedste fedt
Økologisk mælk indeholder mere omega-3 og mindre af de fedtsyrer, som vi spiser for meget af, ifølge en ny undersøgelse.

Økologisk mælk, det er fedt! Rigtigt fedt til og med, ifølge en ny undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Mere omega-3, mindre omega-6 og et forhold mellem de to fedtsyrer, som er hele 2,5 gange bedre i økologisk mælk end i anden mælk.

Det er resultaterne, som Charles Benbrook ved det amerikanske Washington State University har fundet efter at have testet 384 prøver af økologisk og almindelig mælk fra hele USA.

»Overraskende simple madvalg kan føre til meget bedre niveauer af de sundere fedtsyrer, som vi ser i økologisk mælk,« siger Charles Benbrook i en pressemeddelelse.

Øko-sponseret forskning

Det er ikke noget nyt, at forskerne konkluderer, at økologisk mad og drikke er bedre end konventionelt, og det er heller ikke noget nyt, at andre forskere konkluderer, at det ikke er sådan.

Charles Benbrook er videnskabelig rådgiver for øko-tilhængerne Organic Center, og dette studie er delvist finansieret af den økologiske samvirkeorganisation Cropp.

Tidligere er han blevet kritiseret for artikler, som viser en sammenhæng mellem genmodificering og øget sprøjtemiddelbrug. Selv har han taget til genmæle mod en undersøgelse fra Stanford-universitetet, som viste, at økologisk mad ikke var ernæringsmæssigt bedre end konventionelt.

Det nye studie er publiceret i det anerkendte open access-tidsskrift Plos One.

Vi spiser for meget omega-6

Denne gang har Charles Benbrook og hans kolleger set på forholdet mellem omega-3- og omega-6-fedtsyrer. Kroppen har brug for begge. Men vestlig kost i dag indeholder for meget omega-6 og for lidt omega-3.

Ifølge Nifes, Nationalt Institut for ernærings- og havkostforskning i Norge, hænger det høje forholdstal mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer sammen med blandt andet en øget risiko for hjerte-karsygdomme, kræft og betændelse.

»I dag er forholdstallet mellem omega-6- og omega-3-fedtsyrer i den vestlige kost mellem 10:1 og 20:1. Det betyder, at vi indtager op til 20 gange så mange omega-6-fedtsyrer spm omega-3-fedtsyrer.«

»Det anbefalede forholdstal er 5:1. Vi bør altså ikke spise mere end fem gange så mange omega-6-fedtsyrer som omega-3-fedtstyrer,« skriver Nifes, som også fortæller, at bedre balance reducerer dødsrisikoen for mennesker, som allerede er blevet syge.

»Overraskende« stor forskel på normal og økologisk mælk

Forskeren Charles Benbrook blev overrasket over, hvor store forskellene mellem økologisk og konventionel mælk er. En anden forsker mener, at det handler om, at køerne går på græs. (Foto: Colourbox)

Ifølge Charles Benbrooks undersøgelse er forholdet mellem omega-6 og omega-3 i mælk 5,8.

Den økologiske mælk indeholder 25 procent mindre omega-6 og 62 procent mere omega-3. Dermed ender undersøgelsen med et forhold på 2,3 i økologisk mælk. Det vil sige, at den økologiske mælk indeholder 2,3 gange mere omega-6 end omega-3.

»Vi blev overraskede over, hvor store de ernæringsmæssige kvalitetsforskelle viste sig at være,« siger Charles Benbrook.

Tidligere har også skotske og engelske forskere fundet et bedre forhold mellem omega-6 og omega-3 i økologisk mælk i forhold til konventionel mælk. Universitetet i Glasgow fandt i 2006 ud af, at forholdstallet er lavere.

Forskere fra universitetet i Newcastle kom til en lignende konklusion i 2011, men siger samtidigt, at omega-3-fedtsyrerne i økologisk mælk ikke giver lige så store sundhedsfordele som de mere langkædede omega-3-fedtsyrer i fisk.

Forskellen kan skyldes køernes adgang til græs

Charles Benbrook mener, at resultaterne viser, at økologisk mælk er en god måde for forbrugerne at øge omega-3-indtaget på.

Han nævner et tænkt eksempel, hvor en kvinde går fra tre glas konventionel mælk om dagen til fire og et halvt glas økologisk mælk. Det vil ændre andelen af omega-6 i forhold til omega-3, fra 11,3 til 2,3, hævder han.

Ifølge Mark Hanigan, professor og mejeriforsker ved Virginia Tech, er det ikke de økologiske omgivelser, der skal have æren for forskellene – det er nok mere malkekøernes kost.

»Det er ikke rimeligt at tilskrive det til økologisk landbrug,« siger han til International Business Times.

Mark Hanigan mener, at køer, som spiser meget græs, ensilage og andet grøntfoder og har bedre adgang til græsning, får ændret sammensætningen af mælkefedtet i forhold til dem, der spiser mere kraftfoder, uanset om deres foder er økologisk eller ej.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om Evidensbarometeret, som Videnskab.dk lige har lanceret.