Forskere får vanddråber til at klatre opad
Vanddråber, der flyder opad i stedet for nedad. Det lyder langt ude, men den er god nok. Selv de mindste fænomener kan vække størst tørst og forundring.

På Bath Universitet i England er der gået Georg Gearløs i den. Et hold unge fysikere leger nemlig med nye og finurlige forsøg, hvor de eksperimenterer med at få kogende vand til at klatre opad. 

Det fysiske fænomen kaldes for ‘Leidenfrost-effekten’, og blev opdaget af den tyske læge og teolog, Johan Gottlob Liedenfrost i 1756.

'Leidenfrost-effekten' opstår, når væske i nærkontakt med et varmelegeme skaber en isolerende masse, som forhindrer væsken i at fordampe. De fleste kender fænomenet fra køkkengryderne, når spildvand rammer de ophedede kogeplader. Ved en glohed temperatur (220 grader) skabes der nemlig et tyndt lag damp, som adskiller de svedende dråber fra dampen, så de flyder ovenpå.  

De færreste er dog klar over, hvad man rent faktisk kan få dråberne til. For ikke nok med at de kan klatre op ad bakke, så kan de også danse og dreje til højre og venstre og manipuleres med, så de opfører sig som små laboratoriemus i en labyrint. Se blot videoen øverst i artiklen.

Videnskab.dk's julekalender - tryk på en julekugle

Fra alle os til alle jer klimanisser: Her er årets grønneste julekalender. Giv julekuglerne et dask for at åbne dagens låge. Du kan følge julekalenderen i Facebook-gruppen RED VERDEN.

Tryk på kuglerne for at åbne lågerne. Når du har åbnet en låge, kan du læse teksten ved at scrolle med musen eller swipe på mobilen.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.