Forsker: Svært at forudsige, hvornår fjelde styrter sammen
Et fjeld i Norge er i stor risiko for at styrte sammen. En dansk forsker fortæller, at det er usikkert, hvornår det præcist sker. Og når det sker, vil det få store konsekvenser for dalen.

I 2008 blev der advaret om et kæmpe jordskred, fordi et fjeldparti var ustabilt. Dengang vurderede eksperter, at jordskredet kunne betyde at mellem to og tre millioner jord ville vælte ned i dalen. Mannen er vist i cirklen på vestsiden af det storslåede Romsdalen. (Illustration: Norge i 3D/forskning.no, 2008)

Indbyggere fra området under fjeldet Mannen i Norge er i de seneste dage blevet evakueret.

Det skyldes, at geologer i Norge har foretaget foruroligende målinger. Søndag bevægede en af fjeldets sider sig syv millimeter i døgnet, og nu bevæger det sig to til tre centimenter i døgnet.
Der er stor risiko for, et gigantisk jordskred vil ske, rapporterer flere medier.

Men om det vil ske i morgen, om 50 eller 100 år, kan geovidenskaben generelt have svært ved at fastlægge.

»Jeg er virkelig ikke misundelig på de mennesker, som skal lave undersøgelserne og administrere evakueringen. For det er virkelig svært at forudsige, hvornår det vil ske,« siger lektor Bo Holm Jacobsen, som er forsker på Geologisk Institut, Aarhus Universitet.

»Inden for geovidenskaben kan vi lave sikre forudsigelser om, at et brud eller et skred vil ske. Men det nøjagtige tidspunkt, om det sker nu eller om 100 år, afhænger af forhold inde i bjerget, som vi ikke har adgang til at kigge på. Fjeldsiden i Mannen ser på billederne ud til at ville falde af som en flage, men den kan for eksempel inde i fjeldet hænge på en 'knage', som indtil videre holder den fast. Det kan vi ikke vide noget om,« forklarer forskeren.

Jordskred kan dække marker med en kappe af sten

Bo Holm Jacobsen fortæller, at når skredet sker, vil det have voldsomme konsekvenser for de mennesker, der bor tæt på fjeldet.

Han vurderer, at fjeldsidens 120.000 kubikmeter små og store sten vil ødelægge alt på sin vej ned ad bjergsiden og kan nå en kilometer eller mere ind i dalen og destruere de huse, som ligger inden for denne radius.

»Det er ikke sikkert, at du vil kunne se på før- og efter-billeder af fjeldet, at der er sket et jordskred, fordi det jo kun svarer til 12 meter jord under to fodboldbaner, hvilket skal ses i betragtning af, hvor stort et fjeld er. Men du vil kunne se det nede i dalen, hvor grønne marker vil være dækket af sten – nogle steder i flere meters tykkelse,« vurderer Bo Holm Jacobsen.

Norge kæmper med stejle fjeldsider skabt af sidste istid

Forskeren fortæller, at Norge er fyldt med stejle fjeldsider, som er blevet skabt af gletchere under den sidste istid.

Den samme type stejle bjergsider kan man se langs Grønlands kyst, i Alperne og Pyrenæerne, hvor kraftige gletchere  fra perioden har skåret sig igennem landsskabet.

Også disse steder har man problemer med jordskred.

Når et jordskred rammer en sø eller havet, kan det udløse tsunamier. Jordskred har i flere tilfælde i løbet af de seneste 100 år kostet menneskeliv i Norge. Blandt andet i 1936 hvor et jordskred dræbte 78 indbyggerne i to landsbyer.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud