Forsker: Nuttede kattevideoer kan fjerne tunge tanker
Internettets kattevidoer er umådeligt populære, og nu viser ny forskning, at kattevideoer både kan dæmpe angst, irritation og tristhed.

Hvis du af og til ikke kan stå for de søde og sjove kattevidoer på YouTube, så er du absolut ikke alene. Alene i 2014 blev der næsten lagt 2 millioner kattevidoer på YouTube, der til sammen blev set næsten 26 milliarder gange. Det skriver LiveScience.

Dermed er kattevidoer til YouTubes muligvis mest populære videokategori, og selvom kattevideoer ikke ligefrem er højintellektuel underholdning, opfylder de alligevel en vigtig funktion. Kattevideoerne kan nemlig fjerne negative følelser som angst, irritation og tristhed hos dem, der ser dem, viser et nyt studie, der er publiceret i tidsskriftet Computers in Human Behavior.

»Hvis vi bedre vil forstå de effekter, internettet kan have på os som individer og på samfundet, så kan forskere ikke ignorere internet-katte længere,« siger forskeren bag studiet, Jessica Gall Myrick, der arbejder som medieforsker på Indiana University in Bloomington i USA, til LiveScience.

Øverst i artiklen kan du se en video af en af internettets mest populære katte, Grumpy Cat, i aktion.

LÆS OGSÅ: Hvem er klogest - katte eller hunde?

Overvældende positivt resultat

Det nye studie bygger på en spørgeskemaundersøgelse, som omtrent 7.000 seere af kattevideoer har besvaret. Mike Bridavsky, der er indehaveren af den kendte kat Lil Bub, hjalp forskeren Jessica Gall Myrick med at sprede spørgeskemaet på de sociale medier.

»Nogle mennesker synes måske, at det at se kattevidoer på nettet ikke er et alvorligt nok emne til akademisk forskning, men faktum er, at det er en af de mest populære beskæftigelser på internettet i dag,« siger Jessica Gall Myrick.

Herunder kan du se en video med Mike Bridavskys kat Lil Bub, der er mere speciel, end den er smuk.

Video: Lil BUB

I undersøgelsen skulle de adspurgte svare på spørgsmål om, hvordan de brugte kattevideoer på forskellige hjemmesider, og hvordan det påvirkede deres humør at se videoerne. 

Resultatet var overvældende positivt, og deltagerne fortalte, at de følte sig mere energiske og positive efter at have set indhold med katte på nettet. De fortalte samtidig, at de følte mindre angst, irritation og tristhed, skriver LiveScience.

Videnskab.dk har dog tidligere skrevet om, at din kat også kan være skyld i de negative tanker. I artiklen 'Kattelort-parasit koblet til danske selvmordsforsøg' kan du læse om katteparasitten, der kan give dig skizofreni og OCD.

Fornøjelsen overskyggede skyldsfølelse

Mange af respondenterne svarede tilmed, at de brugte både arbejds- og studietid på at se kattevideoer i stedet. Til gengæld overskyggede fornøjelsen ved at se videoerne deres skyldsfølelse over at ty til ovespringshandlinger.

»Selv hvis de ser kattevideoer på YouTube som overspringshandlinger, eller når de burde arbejde, kan den følelsesmæssige gevinst muligvis hjælpe folk med at påtage sig de tunge opgaver bagefter,« siger Jessica Gall Myrick.

Hvis du skal bruge et afbræk fra hverdagen uden de negative tanker, tyder det altså på, at du helt uden skyldsfølelse kan fornøje dig med en kattevideo. Det kunne for eksempel være med den nedenstående kat, Maru, der er overordentligt glad for papkasser.

Samtidigt kan du få forklaringen på, hvorfor Maru er så glad for papkasser i artiklen 'Hvorfor elsker katte papkasser?'

Video: mugumogu

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.