Forsker-jubel: Endelig kan vi forklare mystiske billeder fra regnskoven
Forskere har i månedsvis undret sig over et mystisk spindelvæv, der blev fundet i den peruvianske Amazonas-region. Nu er der endelig kommet svar på, hvad i alverden den underlige formation er for noget, og hvordan den er blevet til. Se de vilde billeder her.

Kan du se, hvad de ovenstående billeder skal forestille?

Billederne har vakt stor undren, og der er kommet mange forskellige bud på, hvad spindelvævet egentlig er, og hvilket dyr det stammer fra. Læs blandt andet en af de første artikler, der udkom om fænomenet, hos Livescience.

Det mærkelige spindelvæv bærer en lighed med et tyndt cirkulært hegn og er cirka to centimeter bredt.

Troy Alexander, der er studerende ved Georgia Institute of Technology, fandt det mystiske spindelvæv under en presenning i nærheden af Tambopata Research Center i den peruvianske Amazonas-region.

Da han ikke selv kunne finde svar på, hvilket dyr der stod bag det mærkværdige spindelvæv, delte han billederne på online-tjenesten Reddit. Billederne kom sidenhen vidt omkring, men selv forskere har i månedsvis ikke kunnet give et entydigt svar på, hvad fænomenet egentlig er for en størrelse, og hvilket dyr der står bag mysteriet.

Spindelvævet afslører sin funktion

Forskerne besluttede sig derfor for at tage tilbage til det område, hvor det oprindelige fund blev gjort. Her så de omkring 50 andre lignende spindelvæv.

Efter at have observeret spindelvævene i en uge, uden at få noget som helst ud af det, valgte forskerne at tage tre af dem med tilbage til laboratoriet, hvor de blev sat under et forstørrelsesglas.

Efter yderligere en uge kom to bittesmå edderkopper ud af spindelvævet, som altså var blevet brugt til at opbevare edderkoppeæg. De små edderkopper var mindre end én millimeter store.

Vi ved stadig ikke, hvilken art der står bag

Mysteriet er dog ikke fuldt opklaret, for forskerne kan endnu ikke sige noget om, præcis hvilken edderkoppeart, der har lavet det mystiske spindelvæv.

For at kunne gøre det, skal forskerne nemlig bruge tilladelse til at indsamle edderkopperne og lade dem gro til voksenstørrelse.

Forskerne kan desuden heller ikke sige, præcis hvorfor spindelvævet har det tynde cirkulære hegn, og hvilket formål det tjener.

Indtil denne del af mysteriet bliver løst, kan du se en video med de bittesmå edderkopper her:

Video: Rainforest Expeditions

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk