Forsker danser hip hop, house og salsa for at få folk til at forstå hendes ph.d.
For første gang har en deltager fra samfundsvidenskab vundet hovedpræmien i den årlige 'Dans din Ph.d.'-konkurrence. Vinderdansen er en kompleks beretning om samspillet imellem naturen, forskningen og den politiske proces.

Den får ikke for lidt, når Florence Metz fra University of Bern i Schweitz kombinerer blandt andet hip hop, salsa og yoga i sit vindende bidrag til Sciences årlige 'Dans Din Ph.d.'-konkurrence. Vinderne blev annonceret på sciencemag.com.

Det er ottende år i træk, at Science afholder konkurrencen, hvor forskere kan indsende dansevideoer i kategorierne biologi, kemi, fysik og samfundsvidenskab, men det er første gang, at en samfundsvidenskabelig dansevideo er løbet af med sejren.

»Mit hovedformål med den her video var at få folk til at grine,« siger Florence Metz til sciencemag.org.

Hun opdagede dog hurtigt, at dansen var en god måde at få folk til at forstå hendes arbejde.

»Broen imellem den akademiske verden og den ikke-akademiske verden er afgørende,« understreger den unge ph.d, der i sin video lægger ud med rollen som en miljøforkæmper, der kærligt omfavner vandmiljøet, symboliseret af en fiskebowle.

Førstepræmien består af omkring 7.000 danske kroner - og en tur til Stanford University i Californien, hvor Florence Metz skal genopføre sin ph.d.-dans og holde et foredrag.

Du kan se nogle af de tidligere vindere i artiklerne 'Se en forsker danse sin sædcelle-ph.d.' og 'Forskere har deres egen Vild med Dans'.

Politik bliver til harmonisk synkrondans

Årets vinderdans lægger stor vægt på symbolikken, og det kan derfor være en anelse vanskeligt for udefrakommende at følge med i handlingen:

  • Selvom miljøforkæmperen uforbeholdent erklærer naturen sin kærlighed, forurener både landbruget og den øvrige industri senere vandmiljøet.
     
  • Det tiltrækker opmærksomheden fra en forsker, der sætter sig for at undersøge forureningen videnskabeligt.
     
  • På baggrund af forskerens resultater starter et politisk tovtrækkeri imellem blandt andre hip hop-dansende landmænd, house-dansende industrifolk, politiske salsaentusiaster og yoga-udøvende miljøforkæmpere.
     
  • Og til sidst ender det hele i en stor, harmonisk synkrondans, når de forskellige politiske aktører efterhånden lærer at arbejde sammen.

Den afsluttende dans blander elementer fra hip hop, house og salsa for at symbolisere, at den gensidige udveksling imellem de politiske aktører er vigtig for at opnå for eksempel forbedringer af vandmiljøet. 

Publikum elskede Bollywood

Blandt de øvrige vindere i årets 'Dans din Ph.d.' var Pearl Lee fra University of Sidney i biologi-kategorien. Hun brugte ballet til at formidle sin forskning i molekylet tropoelastin – et protein, der hjælper med til at bygge bindevæv i kroppen. Her kan du se hendes video:

Video: Pearl Lee

I fysik-kategorien vandt Meritt Moore fra University of Oxford i England, der igennem mediet tangodans fik forklaret sin forskning udi kvantefysisk sammenfiltring. Se hendes video her:

Video: Meritt Moore

Publikums favorit var dog vinderen i kemi-kategorien, Jayaysi Desai, der er ph.d.-studerende ved Ludwig Maximilian University i München.

Hun brugte danseelementer fra Bollywood til at vise sin forskning i de molekylære net af DNA og protein, som de hvide blodceller bruger til at fanger bakterier. Det kan du se i danset form herunder:

Video: Jayaysi Desai

For nylig viste dansk-svensk forskning, at dit spyt faktisk kan stimulere de hvide blodcellers produktion af 'bakterie-net' og dermed få dine sår til at hele hurtigere. Forskerne bag denne undersøgelse har dog endnu til gode at danse deres resultater.

Du kan se alle årets konkurrencebidrag på konkurrencens officielle hjemmeside.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk