Forhistorisk undervandsdyr rekonstrueret
Ved hjælp af avancerede metoder har danske og amerikanske forskere udarbejdet en rekonstruktion af et mareridtsagtigt bløddyr, som levede under vand for 390 millioner år siden.

To danskere og en ph.d.-studerende fra Brown University i USA har skabt en livagtig model af et forhistorisk bløddyr, som levede for omtrent 390 millioner år siden.

Dyrets navn er multiplacophoran – på latin Protobalanus spinicoronatus – og det er blevet rekonstrueret ved hjælp af CT-skanninger og komplicerede 3D-teknikker. (Se en mere forkromet og detaljeret video hos National Geographic.)

I sin tid har det har været dækket med hårde plader og en ring af pigge, som udgjorde dens forsvar mod rovdyr. Dyrets stærke armering har fået forskerne til at gætte på, at det levede i et miljø med mange fjender.

Desuden havde dyret én stor ’fod’, som det brugte til at skubbe sig frem over havbunden, når det skulle bevæge sig fra A til B.

Ved hjælp af den nye model, som er blæst op til cirka 12 gange dyrets oprindelige størrelse, kan forskerne få en helt ny fornemmelse af, hvordan bløddyret har set ud, og hvad dets levebetingelser har været. For eksempel har man hidtil troet, at rygpladerne sad på en lang række, men ud fra modellen kan man se, at de i stedet har siddet i to rækker ved siden af hinanden.

Fossilerne har været for ødelagte

»Når du har et eksemplar, som er så lille som det her, er det svært at få et indtryk af dets struktur,« udtaler danske postdoc Jakob Vinther fra University of Texas ved ’Austin's Jackson School of Geosciences’ til LiveScience.

»Med en stor model kan du røre det og se det med dine egne øjne, og det gør en stor forskel.«

I samarbejde med danske Esben Horn, som er indehaver af virksomheden 10Tons, som blandt andet er specialiseret i at lave palæontologiske rekonstruktioner, lavede han den imponerende rekonstruktion, du kan se i videoen ovenfor.

Fakta

Du kan se en udvidet version af videoen på National Geographic's hjemmeside, hvor der også er interview med de to danskere, som var med til at lave rekonstruktionen.

Fossilet, som rekonstruktionen blev lavet ud fra, blev fundet af en privatperson, som donerede det til Cincinnati Museum of Natural History.

Det er ikke første gang, man har fundet fossiler fra multiplacophoran, og forskere har også tidligere forsøgt at lave rekonstruktioner af den. Men fossilerne har simpelthen været for ødelagte, til at det kunne lade sig gøre.

Derfor måtte der nye metoder på bordet.

CT-skanninger hjalp forskere

Jakob Vinther og hans team startede med at lave en ’mikro-CT-skanning’ af fossilet fra Cincinnati, som er det bedst bevarede, man kender til – en non-invasiv metode, som kan sammenlignes med de skanninger, der foretages på hospitaler – for at skabe et tredimensionelt billede af det meget ødelagte fossil.

Ud fra CT-skanningen kunne forskerne lave et animeret billede af, hvordan dyrets tætte pigge og hårde plader oprindeligt havde siddet.

CT-skanningen hjalp også med at producere en støbning af dyret, som man kunne konstatere ud fra det animerede billede, at det har set ud. Støbningen blev lavet af ler, harpiks og silikone, og ud fra dyrets nulevende efterkommere forsøgte Esben Horn dernæst at rekonstruere dets farver og mønstre.

»CT-skanning er en ekstremt effektiv teknik for palæontologer,« siger Jakob Vinther. »De giver os muligheden for at se indersiden af fossilerne uden at ødelægge dem.«

Den nye model af bløddyret multiplacophoran er vist i detaljer i tidsskriftet Paleontology.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.Det sker