Flyvende partikler baner vej for verdens største eksperiment
Efter endnu en vellykket test er verdens kraftigste partikelaccelerator, Large Hadron Collider, klar til at genskabe Big Bang. En klynge af partikler fik en tre kilometers flyvetur.

Fra LHC's 27 kilometer lange partikelbane. Dette billede er taget 4. april 2008, da magneterne i den sidste del af banen blev svejset sammen. (Foto: CERN)

Fra LHC's 27 kilometer lange partikelbane. Dette billede er taget 4. april 2008, da magneterne i den sidste del af banen blev svejset sammen. (Foto: CERN)

Også de sidste tests af synkroniseringssystemet ved partikelacceleratoren LHC, Large Hadron Collider, gik som de skulle.

Dermed er alt klart til, at det, som kaldes verdens største eksperiment, kan begynde den 10. september.

Tusindvis af forskere

Det enorme projekt finder sted ved CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire) udenfor Geneve i Schweiz.

Beslutningen om at bygge acceleratoren blev taget allerede i 1995 med en økonomisk ramme oppe i nærheden af ufattelige 50 milliarder kroner.

Nu, mere end ti år senere og efter indsats fra tusindvis af forskere fra hele verden, nærmer starten sig.

Big Bang genskabes

I en 27 kilometer lang cirkelformet bane, 100 meter under jorden på grænsen mellem Schweiz og Frankrig, skal nogen af de forhold, som rådede lige efter 'Big Bang', genskabes. Big Bang er betegnelsen for den videnskabelige teori, ifølge hvilken universet dukkede frem for omkring 13,7 milliarder år siden fra en tilstand af kolossalt høj tæthed og temperatur.

Når milliarder af protoner smadrer ind i hinanden i nærheden af lysets hastighed, er det meningen, at helt ukendte egenskaber ved vores univers skal afsløres.

Utroligt meget står på spil, og dermed var det en stor lettelse at også de nyeste tests gik som de skulle.


Mod uret
LHC har to partikelbaner, hvor protoner vil fare i hver sin retning. Systemerne i banen, som går med uret rundt, blev testet i begyndelsen af august.

Partikelspor registreret af den såkaldte VELO-detektor ved LHC, i forbindelse med testen af synkroniseringssystemerne som begyndte 23. august. (Foto: CERN)

Denne gang var det synkroniseringssystemerne i banen, hvor partiklerne vil gå rundt mod uret, som skulle afprøves. Disse tests begyndte fredag 22. august.

En lille klynge af partikler blev udsendt fra SPS-acceleratoren (Super Proton Synchrotron) og ind i banen.

Der fik partiklerne en tre kilometers flyvetur, før forskerne var tilfredse.

Fantastisk holdindsats

»Takket være en fantastisk holdindsats, er begge partikelbaner nu testet, uden at noget som helst gik galt. Nu ser vi frem til at sende partikler igennem hele banen,« siger projektleder Lyn Evans i en pressemeddelelse fra CERN.

Selv om starten af LHC er sat til 10. september, vil det tage mange måneder før acceleratoren kører med fuld styrke, og resultaterne begynder at komme.

Til gengæld skulle menneskeheden til den tid så kunne få svar på ikke uvæsentlige spørgsmål, som hvorfor universet har masse, og om der findes flere dimensioner end dem, vi kender til.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.