Festivaldeltagere i musik-rus bevæger sig som gasmolekyler
Når heavy metal-fans smadrer ind i hinanden i en 'mosh pit' - et kaotisk massesammenstød med mange mennesker - opfører de sig ligesom gas. Den opdagelse kan muligvis øge sikkerheden på spillesteder og stadioner.

Denne artikel er en genpublicering.
Den blev bragt første gang 28. juni 2013.

Når det maskeklædte heavy metal-band Slipknot entrerer Orange Scene på årets Roskilde Festival, er der stor sandsynlighed for, at der danner sig en mosh pit eller to blandt publikum. 

En mosh pit kan vel bedst betegnes som en form for dans: En dans, som går ud på at danne en cirkel og så løbe frontalt ind i hinanden. Et kaotisk massesammenstød med masser af mennesker. 

Umiddelbart lyder mosh pits ikke som noget, man kan vride særlig meget lødig videnskab ud af. Derfor vakte det også en del opsigt, da forskere fra Cornell University i New York for nylig offentliggjorte en artikel med titlen 'Collective Motion of Moshers at Heavy Metal Concerts' i det velansete videnskabelige tidsskrift Physical Review Letters.

Men nuvel, forskere har tidligere undersøgt, hvordan fugleflokke og fiskestimer bevæger sig, så at undersøge heavy metal-fans er måske alligevel ikke helt skudt ved siden af.

Mosh pits er kollektiv bevægelse

Flokke, der bevæger sig i samme retning eller i fælles afhængighed, er i såkaldt kollektiv bevægelse. Det sker for eksempel, hvis der i større forsamlinger opstår panik.

For at imødekomme den risiko skal for eksempel koncertsteder og stadions indrettes, så mennesker i kollektiv panisk bevægelse hurtigst muligt kan komme ud.

Fakta

'Moshing' og 'mosh pits' opstod i amerikanske heavy metal-miljøer i starten af 1980'erne.

Det tidligst kendte eksempel på brugen af ordet 'mosh' i den betydning var i sangen 'Total Mash" af bandet Scream. Siden har mosh pits spredt sig til andre musikalske genrer. For eksempel advarede Københavns Politi så sent som på dette års Distortion i København mod at moshe.

At skabe vild panik til for eksempel en koncert for at undersøge, hvordan folk bevæger sig, ville være temmelig uetisk. Men ifølge forskerne bag denne undersøgelse fandt de frem til noget, der mindede lidt om en paniksituation, nemlig mosh pits til heavy metal-koncerter.

'Moshere' minder om gas

Forskerne undersøgte YouTube-videoer af mosh pits og kunne ved hjælp af simpel sporingssoftware visualisere de enkelte 'mosheres' bevægelsesmønstre. Og her indtraf overraskelsen: Mennesker i en moshpit bevæger sig som en gasart i en simpel 2D-visualisering.

For eksempel følger mennesker i en mosh pit den såkaldte Maxwell-Boltzmann fordelingslov, som fortæller præcis, hvordan partiklerne i en gas bevæger sig.

I videoen herover forklarer den meget begejstrede fysikprofessor Phil Moriarty fra the University of Nottingham, som ikke selv har deltaget i studiet, at mosh pits ikke kan sammenlignes 100 procent med paniksituationer - men de dynamiske love mener han godt kan overføres.

Han runder i øvrigt videoen af med en svada om, hvorfor han ikke bryder sig om den halsbrækkende og hårdtslående form for dans. Så er det også på plads.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.