Sponseret af Danmarks Tekniske Universitet

DTU er et selvejende universitet med uddannelse, forskning, myndighedsbetjening og innovation.  

Festivalaffald bliver til biogas
Sæt dig op på cyklen, tag et par runder og producer strøm til din bærbare. På Roskilde Festival kan man få indblik i bæredygtig teknologi, når Risø DTU fremviser fremtidens biogasproduktion.

Cykelblenderen tiltrækker mange nysgerrige blikke på årets Roskilde Festival (Foto: Morten Aagaard Krogh)

Cykelblenderen tiltrækker mange nysgerrige blikke på årets Roskilde Festival (Foto: Morten Aagaard Krogh)

»Hvad er det for en fin cykel?«

Èn lille undren hos en forbipasserende festivalgæst starter ofte en større dannelsesrejse i bæredygtighedens verden, forklarer Sune Tjalfe Thomsen og Morten Jensen. Begge er de forskere på Risø DTU´s afdeling for Biosystemer.

Men det heller ikke en helt almindelig cykel, der står på Climate Community på Roskilde Festivalen.

Fra gylle til strøm

Det er en en hjemmebygget cykelblender, der findeler festivalgæsternes organiske affald, så det kan komme ned i det lille biogas anlæg, som Risø DTU har taget med på festivalen.

Anlægget indeholder, foruden affaldet, 400 liter gylde; fækalierne leverer bakterierne, som trives uden ilt og producerer metangas - populært sagt biogas - af madrester og andre organiske godter.

Og affald, dét er der energi i: ét ton slagteriaffald kan holde én laptop kørende i ti år eller køre en biogasdrevet bus fra København til München. Restproduktet er kvalitetsgødning, forklarer Sune Tjalfe Thomsen:

»Det er en god måde til at recirkulere næringstoffer tilbage i naturen, og den gødning, som vi får, er bedre end gylle, og vil kunne erstatte den kunstgødning, som man nu laver af olie.«

En oplyst sjæl

En af gæsterne, som tirsdag formiddag defilerer forbi under den bagende sol, er hollandske Nathan Holscher. Han viser stor begejstring for Risø DTU's stand.

Sune Tjalfe Thomsen er forskningsassistent ved Risø DTU´s Afdeling for Biosystemer. Her forklarer han Nathan Holscher om flydende biobrændsel (Foto: Morten Aagaard Krogh)

»Det er nyt for mig, at man kan lave biogas af organisk affald! Jeg kan godt lide, at man tager affald, som intet er værd, og skaber noget, som har værdi for menneskene og miljøt,« siger han.

Nathan Holscher studerer til kemi-ingeniør på universitet i Utrecht og har netop afsluttet sit første år.

»Jeg ved ikke helt, hvad jeg vil med mine studier endnu, men jeg kunne godt tænke mig at arbejde med bæredygtighed og teknologier, som dem jeg har fået demonstreret her i dag,« fortæller han og tilføjer, at det kunne være spændende måske en dag at læse på DTU.

Til information og begejstring

Det er oplevelser som denne, der gør, at Sune Tjalfe Thomsen og Morten Jensen kommer på Roskilde og fortæller om bæredygtige energikilder.

»Jeg er her for at begejstre og informere,« fortæller Sune Tjalfe Thomsen og forklarer, at Roskilde Festival er et godt sted at fortælle om bæredygthed, fordi at festivalgæsterne er åbne for nye indtryk, mennesker og idéer.

Sune Tjalfe Thomsen hjælper også interesserede gæster med at finde de uddannelser, som giver mulighed for at arbejde med bæredygtighed, fortæller han.

»Der er mange, der synes, at det kunne være spændende at arbejde med bæredygtighed, men som samtidig ikke ved hvilke studier, der leder dertil. Vi kan hjælpe ved at vise dem de forskellige muligheder, der for eksempel er som ingeniør,« siger Sune Tjalfe Thomsen.

Lavet i samarbejde med Danmarks Tekniske Universitet

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk