Fantastiske billeder viser fjern stjernelagune
Nye, smukke billeder er blevet frigivet af lagunetågen Messier 8 - en kæmpe sky af gas og støv, som skaber lysende unge stjerner.

Den fascinerende stjernetåge Messier 8 – også kendt som Lagune-tågen – er blevet foreviget på helt nye og smukke billeder.

Lagunetågen er en kæmpe sky af gas og støv, som strækker sig 100 lysår på tværs af himmelrummet og er arnested for dannelsen af unge, funklende stjerner.

Det er det fælleseuropæiske observatorium ESO (European Southern Observatory), som netop har frigivet de nye billeder af lagunen. Billederne er taget med ESO's nyeste teleskop – det såkaldte VLT Survey Telescope (VST) – som er placeret i ESO's Paranal-observatorium i Chile. 

»VST var ikke rettet mod lagunen bevidst, den var simpelthen inkluderet som en del af en stor billedundersøgelse kaldet VPHAS +, der dækkede et langt større område af Mælkevejen,« skriver ESO i en pressemeddelelse.

Gå på opdagelse i lagunen

Teleskopets billede er 16.000 pixels bredt og kan ses her i sin fuldstændige version, hvor man kan zoome ind og »gå på opdagelse i de mange krinkelkroge af dette fascinerende objekt,« skriver ESO.

I videoen herunder kan du også se, hvordan det fascinerende billede udfolder sig, når der zoomes ind.

Lagunetågen Messier 8 er placeret omkring 5.000 lysår borte fra Jorden ved stjernebilledet Skytten (Sagittarius).

Lagunen blev første gang opdaget i midten af 1600-tallet, og ifølge Nature World News er Messier 8 den ene af kun to stjerneskabende stjernetåger, som er synlig – dog kun svagt – med det blotte øje.

Lagunetågen genererer intenst lysende, unge stjerner og er også hjemsted for stjernehobe - samlinger af stjerner.

I denne film starter man med at se billedet af Mælkevejen i bredt perspektiv, hvorefter der zoomes ind, så man kan se billedets utrolige detaljerigdom. Der zoomes dybt ind på lagunetågen Messier 8. Video: ESO

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker