Evolutionært flop: Tidligt firbenet landdyr kunne ikke gå
En ny 3D-model antyder, at lemmerne på Ichthyostega - et dyr på størrelse med en hund - i store træk var ubrugelige på landjorden. Det er i strid med tidligere antagelser, om at dyret kunne gå.

En kunstners gengivelse af Ichthyostega. (Illustration: Julia Molnar)

En kunstners gengivelse af Ichthyostega. (Illustration: Julia Molnar)

En af Jordens allertidligste firbenede landdyr kunne alligevel ikke gå, viser en ny 3D-model. I stedet har Ichthyostega sandsynligvis møvet sig frem med kroppen på land og kun brugt to ud af sine fire afstumpede ben til at komme i bevægelse.

Ichthyostega er en af vores mest fjerne forfædre og er samtidig én af de tidligste firbenede skabninger, som med sikkerhed har bevæget sig på land.

Indtil for nylig troede forskerne, at skabningen moslede sig frem igennem mudderet på alle fire ben ligesom en salamander. Men de første digitale 3D-rekonstruktioner af Ichthyostegas skelet viser, at dens forreste ben ikke havde kapacitet til at vride og vende sig nok til at muliggøre en firbenet gangart.

Har knap nok brugt sine ben

Modellen antyder også, at skabningens bagben knap nok har rørt ved jorden under bevægelsen. I bedste fald har de skubbet dyrets bagdel op, mens dyret møvede rundt i mudderet med kroppen som en nutidig dyndspringer, som du kan se i videoen.

»Da Ichthyostega-fossilerne først blev fundet i Grønland i 1920’erne, var den naturlige antagelse at noget med fire ben kunne gå,« siger palæontolog Stephanie Pierce fra the Royal Veterinary College i London.

»Men nu da vi har flere fossiler, flere arter og flere værktøjer at arbejde med, ved vi med sikkerhed, at de har skubbet sig mere frem i mudderet, end de har gået som moderne firbenede dyr,« konkluderer hun ifølge National Geographic.

Hendes studie blev tidligere på året offentliggjort i det ansete tidsskrift Nature.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.