Er denne dreng magnetisk?
Små drenge, der kan få både potter og pander til at sidde fast på overkroppen, er blevet et fænomen på internettet. Alverdens nyhedsmedier har bragt historierne, hvor drengene udråbes til at være magnetiske. Men er de det?

Måske har du allerede set de sensationelle billeder eller læst de kuriøse historier, der er gået verden rundt. De handler om østeuropæiske drenge, som efter sigende er magnetiske.

121.000 gange er videoen med det ”magnetiske barn” fra Bosnien, seksårige Ivan Stoiljkovic, blevet set på YouTube. En lignende film, hvor syvårige Bogdan fra Serbien hænger knive, gafler og sågar en fjernbetjening fast på maven (se herover), har fået godt 57.000 klik.

I de populære film påstås det, at drengene er magnetiske, som var de virkelighedens Magneto fra X-Men.

Sådan en påstand tiltrækker selvfølgelig Videnskab.dk's opmærksomhed, for kan det virkelig passe? 

Hvorfor hænger fjernbetjeningen også fast?

Det hurtige svar lyder: Nej, påstanden holder ikke vand. Drengene kan f.eks. også få både porcelæn, glas og plastik til at hænge fast på huden. Ingen af delene er som bekendt magnetiske.

»Hvis en eller anden ondsindet person havde injiceret drengene med magneter, ville det være en mulig forklaring på, at knive og gafler hænger fast på huden. Men når fjernbetjeninger af plastik og tallerkener af porcelæn kan hænge fast, giver det jo ingen mening. Det er fup,« siger Jesper Bendix, der er professor ved Kemisk Institut på Københavns Universitet.

Er hemmligheden fedtet hud?

Fakta

Sværvægtere som amerikanske MSNBC og Fox News samt engelske The Guardian og Daily Telegraph har alle slået historierne om de magnetiske drenge stort op. I Danmark har både B.T. og Ekstra Bladet bragt historier, hvor drengene præsenteres som værende magnetiske.

Når man læser artikler i mere eller mindre anerkendte nyhedsmedier som amerikanske LiveScience, kan man også støde på en anden forklaring på drengenes klæbende evner. Den går ud på, at drengene har ekstremt fedtet hud, der fungerer som en slags klister.

Den teori giver Jørgen Serup, overlæge og hudekspert ved Bispebjerg Hospital,  ikke meget for

»Det er en urimelig forklaring. Olien i huden fungerer som smørelse, ikke som klister. Desuden producerer drenge i den alder ikke ret meget fedt. Det er først, når man bliver teenager og rammer bumse-alderen, at det sker. Jeg vil æde min gamle hat på, at det er et fupnummer,« siger han.

Tryllekunstner: 'Det ældste trick i bogen'

Tryllekunstner Robert Mark har årelang erfaring med at narre et publikum. Han er ligesom kemiprofessoren og overlægen overbevist om, at de klæbrige, magnetiske drenge fra Østeuropa er fup og fiduser.

»Ganske almindelig spraylim er en klassiker i tryllebranchen. Det ses ikke, og du kan få alle mulige genstande til at hænge fast. Jeg er sikker på, at du kan lave et lignede trick på den måde. Jeg vil nærmest sige, at jeg er villig til at stille mig op og bevise det på egen krop,« siger Robert Mark.

Meget tyder altså på, at der desværre ikke findes hverken magnetiske eller superklistrede børn. Men derfor kan man jo godt grine af det alligevel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: