Episk ulvejagt fanget på kamera
Se et spektakulært eksempel på naturens grusomhed: I Canada er det lykkedes britiske kamerafolk at fange en flok gråulves dramatiske jagt på bisonokser i ekstrem kulde.

I forsøget på at filme den dramatiske jagt, hvor en flok ulve nedlagde deres bytte af amerikansk bison, måtte kamerafolkene kæmpe mod hylende vind og temperaturer langt under frysepunktet.

Lykken tilsmilede langt om længe ulvene, da en panikslagen tyr væltede en ung kalv omkuld, og efterlod den forsvarsløs mod de sultne rovdyr.

Billedsekvensen blev optaget som en del af dokumentar-serien Frozen Planet fra BBC One, der i øjeblikket bliver vist på DR1. Instruktøren Chadden Hunter og hans hold gennemsøgte Wood Buffalo National Park, et område på størrelse med Danmark, på kryds og tværs for at finde jæger og bytte i aktion.

Brændende kul til frysende kameraer

At angribe en flok bisonokser, hvor hannerne vejer op til et ton, er en højrisikostrategi for ulvene. Men temperaturer under 50 grader og vindstyrke op til 180 kilometer i timen fremtvinger ekstrem adfærd.

»Det her var de koldeste optagelser for hele Frozen Planet-projektet. Elektronikken på kameraerne frøs til, linserne fik flere lag rimfrost og batterierne døde på få sekunder,« fortæller Hunter til BBC Nature, og tilføjer:

»Vi prøvede at varme kameraerne op, men plastikkablerne til batterierne knækkede som saltstænger, og plastikbetrækkene flækkede som kiks, så vi måtte ty til ’forældet’ teknologi og spænde tinæsker med stænger af brændende kul ind under de isolerende tæpper der dækkede kameraet.«

Hollywood-tricks og vildmarks-håndværk

Både bisonosker og ulve er sky over for mennesker, så en kombination af teknikker måtte tages i brug for at få hele jagten på kamera.

Michael Kelem er mest vant til at filme biljagter i Hollywood, men var nødt til at akklimatisere sig hurtigt til det ekstreme vejr. Det krævede finmotorik at operere kameraet på helikopteren, hvilket var umuligt i dunvanter, men uhyre smertefuldt uden.

»Helikopteren blev helt sikkert vores hemmelige våben til at filme jagten, men det var seriøs, gammeldags vildmarkshåndværk, der skaffede os jordoptagelser til at fuldende sekvensen,« siger Hunter.

En kamp for overlevelse

Den indfødte canadier Jeff turner befandt sig på jorden , hvor han var i stand til at filme klimakset på den anden jagt. Turner blev meget påvirket af synet af en enlig ulv, der kæmper med en bison i over en time:

»De kampe vi havde mod kulden… føltes ubetydelige sammenlignet med de her dyr, der kæmpede for at for selve livet,« fortæller han.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk