Episk ulvejagt fanget på kamera
Se et spektakulært eksempel på naturens grusomhed: I Canada er det lykkedes britiske kamerafolk at fange en flok gråulves dramatiske jagt på bisonokser i ekstrem kulde.

I forsøget på at filme den dramatiske jagt, hvor en flok ulve nedlagde deres bytte af amerikansk bison, måtte kamerafolkene kæmpe mod hylende vind og temperaturer langt under frysepunktet.

Lykken tilsmilede langt om længe ulvene, da en panikslagen tyr væltede en ung kalv omkuld, og efterlod den forsvarsløs mod de sultne rovdyr.

Billedsekvensen blev optaget som en del af dokumentar-serien Frozen Planet fra BBC One, der i øjeblikket bliver vist på DR1. Instruktøren Chadden Hunter og hans hold gennemsøgte Wood Buffalo National Park, et område på størrelse med Danmark, på kryds og tværs for at finde jæger og bytte i aktion.

Brændende kul til frysende kameraer

At angribe en flok bisonokser, hvor hannerne vejer op til et ton, er en højrisikostrategi for ulvene. Men temperaturer under 50 grader og vindstyrke op til 180 kilometer i timen fremtvinger ekstrem adfærd.

»Det her var de koldeste optagelser for hele Frozen Planet-projektet. Elektronikken på kameraerne frøs til, linserne fik flere lag rimfrost og batterierne døde på få sekunder,« fortæller Hunter til BBC Nature, og tilføjer:

»Vi prøvede at varme kameraerne op, men plastikkablerne til batterierne knækkede som saltstænger, og plastikbetrækkene flækkede som kiks, så vi måtte ty til ’forældet’ teknologi og spænde tinæsker med stænger af brændende kul ind under de isolerende tæpper der dækkede kameraet.«

Hollywood-tricks og vildmarks-håndværk

Både bisonosker og ulve er sky over for mennesker, så en kombination af teknikker måtte tages i brug for at få hele jagten på kamera.

Michael Kelem er mest vant til at filme biljagter i Hollywood, men var nødt til at akklimatisere sig hurtigt til det ekstreme vejr. Det krævede finmotorik at operere kameraet på helikopteren, hvilket var umuligt i dunvanter, men uhyre smertefuldt uden.

»Helikopteren blev helt sikkert vores hemmelige våben til at filme jagten, men det var seriøs, gammeldags vildmarkshåndværk, der skaffede os jordoptagelser til at fuldende sekvensen,« siger Hunter.

En kamp for overlevelse

Den indfødte canadier Jeff turner befandt sig på jorden , hvor han var i stand til at filme klimakset på den anden jagt. Turner blev meget påvirket af synet af en enlig ulv, der kæmper med en bison i over en time:

»De kampe vi havde mod kulden… føltes ubetydelige sammenlignet med de her dyr, der kæmpede for at for selve livet,« fortæller han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.