Endelig: Forklaring på mystiske lyn i havet
Sømænd har i århundreder fortalt om forunderlige lyn under havoverfladen i Stillehavet. Se fysikere lave eksperiment, der forklarer det opsigtsvækkende fænomen.

Sømænd på langfart i Stillehavet har rapporteret om, at mystiske lyn under havets overflade med ét kunne lyse de ellers sorte vandmasser op om natten.

Det har vist sig, at de forunderlige lys sandsynligvis bliver udløst af de encellede plankton-organismer ’dinoflagellater’. Hvis en vandstrøm får fat i deres fimrehår i løbet af natten, udsender de et lille lysglimt – på samme måde som en Skt. Hans-orm eller en ildflue kan skabe et lys.

Når der er tilpas mange dinoflagellater, kan de ligefrem lyse havet op.

Så når en fisk piler igennem vandet om natten et sted, hvor der er mange dinoflagellater, opstår der noget, der ligner lyn.

Ovenfor kan du se, hvordan fysikere med et eksperiment viser, at det er en meget sandsynlig forklaring på de mystiske hav-lyn. 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.