En ny type exoplanet er fundet
Blandt 41 exoplaneter, oprindeligt fundet af Kepler, har nye observationer afsløret, at nogle af exoplaneterne er en slags mini-Neptun planeter på størrelse med Jorden. De nye exoplaneter ligner ikke nogen planet i vores solsystem.

Her ses en illustration af den nye type exoplanet sammenlignet med Jorden. Mini-Neptun exoplaneterne har faste stenkerner og et tykt lag gas omkring dem. (Kilde: Geoff Marcy)

Her ses en illustration af den nye type exoplanet sammenlignet med Jorden. Mini-Neptun exoplaneterne har faste stenkerner og et tykt lag gas omkring dem. (Kilde: Geoff Marcy)

Nye observationer med Keck Observatory på Hawaii har fundet masserne og densiteterne af 41 exoplaneter, hvoraf mange oprindeligt blev fundet af Kepler.

De nye observationer afslører, at nogle af disse exoplaneter er en slags mini-Neptun planeter. De er ikke meget større end Jorden, har faste kerner, der består af stenmateriale og er dækket af et tykt lag gas.

Mini-Neptun planeter har tykt gaslag

Mini-Neptun planeterne var altså kun nogle af de exoplaneter, der blev undersøgt i dette projekt og er med deres tykke gaslag af brint- og heliumgas også nogle af de mest særprægede.

Andre af de undersøgte exoplaneter viste sig at være stenplaneter som Jorden, men ligger meget tættere på deres stjerner og har en periode på nogle få dage.

Stjernen rokker frem og tilbage

Exoplaneterne blev undersøgt ved at studere deres værtsstjerner. Når exoplaneter roterer rundt om deres stjerne, trækker deres tyngdekraft i stjernen.

Dette får stjernen til at rokke en smule frem og tilbage, når det ses fra Jorden, og det kan observeres. Størrelsen af stjernens udsving afhænger af exoplanetens bane og masse, hvilket gør det muligt at få et godt estimat af exoplanetens masse ved at observere stjernerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.