En femtedel af Mars kan have været dækket af vand
En ny kortlægning af vand i Mars’ atmosfære giver grund til at tro, at en femtedel af Mars for 4,5 milliarder år siden var dækket af et stort og dybt hav.

Video: NASA Planetary Science

Mars er i dag dækket af rødt støv og har derfor fået navnet Den Røde Planet. Men måske planeten ikke altid har været så rød endda. Ny forskning viser nemlig, at store dele af Mars var dækket af hav for 4,5 milliarder år siden.

»Vi kan konkludere, at Mars har været dækket af 20 procent vand. Det åbner op for muligheden for, at planeten har været beboelig, og at liv kan have udviklet sig på Mars,« siger Geronimo Villanueva, som er forsker ved NASA's Goddard Space Flight Center, til The Guardian.

Han er den ledende forsker bag den nye undersøgelse, der er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science.

Forskerne har blandt andet målt på vandatomer i Mars’ atmosfære. På baggrund af målingerne har de kunnet beregne, hvor meget vand der kan have været på Mars for 4,5 milliarder år siden (Hør mere om forskernes metode i videoen øverst i artiklen.)

Dansk forsker: Det er solid forskning

På Københavns Universitet mener Mars-forsker Kjartan Münster Kinch, at den nye undersøgelse er solid.

»De har prøvet at finde nogle flere detaljer om, hvordan forholdet mellem let og tungt vand varierer rundt om i atmosfæren. I stedet for at finde gennemsnittet har de lavet mere præcise målinger – det betyder at de kan se, hvordan fordelingen af vandatomer er,« siger Kjartan Münster Kinch, der er postdoc i Astrofysik og Planetforskning ved Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet.

Den nye undersøgelse er spændende, men ikke revolutionerende, mener Kjartan Münster Kinch.

»Det er ikke nogen kæmpe overraskelse. Det er en videreudvikling af resultater, man allerede havde i forvejen. På Mars kan vi se udtørrede floder, delta-formationer og mineraler, der er dannet i vand. En masse spor viser, at der har været mere vand tidligere – det er folk enige om,« forklarer Kjartan Münster Kinch.

Forskerne bag studiet mener, at de store mængder af vand på Mars øger chancen for, at der engang har været liv på Mars.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.