En beboelig verden?
Astronomer har opdaget en planet, der er den hidtil bedste kandidat til at være en verden med flydende vand og måske liv.

Den nye planet, som rummer muligheden for at have de rette betingelser for liv, ligger cirka 22 lysår væk fra Jorden i retning af stjernebilledet Skorpionen. (Arkivbillede: Colourbox)

Den nye planet, som rummer muligheden for at have de rette betingelser for liv, ligger cirka 22 lysår væk fra Jorden i retning af stjernebilledet Skorpionen. (Arkivbillede: Colourbox)

 

Med både teleskoper på Jorden og satellitter i rummet opdager astronomerne hele tiden nye planeter, der kredser om andre stjerner end Solen - såkaldte exoplaneter. På nuværende tidspunkt er der godt 750 bekræftede exoplaneter og mange flere ubekræftede på venteliste.

Et af de seneste planetfund er særligt interessant.

Ifølge forskerne bag opdagelsen er der nemlig tale om den til dato bedste kandidat til en exoplanet, der kan være hjemsted for liv.

Atmosfærens tæthed endnu ukendt

Planeten, der kaldes GJ 667Cc, ligger i hvert fald i sin stjernes beboelige zone, hvor temperaturen er tilpas til, at flydende vand kan eksistere på planetens overflade.

Den rette temperatur er dog ikke nok. Planeten skal også have de rigtige egenskaber - en fast overflade og en tilpas atmosfære - for at der kan være flydende vand.

Fakta

Lysår er en længdeenhed, der anvendes inden for astronomi. Et lysår er den afstand, lyset tilbagelægger på et år. Et lysår kan beregnes til 9.460.730.472.580.800 meter (≈9,5 billioner km).

GJ 667Cc er mindst 4,5 gange tungere end Jorden og tilhører dermed den gruppe af exoplaneter, der kaldes super-Jords-planeter, fordi de er forvoksede udgaver af Jorden. Om GJ 667Cc har en tilpas tæt atmosfære er endnu et åbent spørgsmål.

Exoplanet ligger 22 lysår væk fra Jorden

GJ 667Cc kredser om stjernen GJ 667C, der er det ene medlem af et tredoblet stjernesystem.

Systemet ligger cirka 22 lysår fra Jorden i retning mod stjernebilledet Scorpio (Skorpionen). Forskerne har tidligere fundet en planet i kredsløb om GJ 667C, nemlig planeten GJ 667Cb, der kredser tættere på stjernen og ikke befinder sig i den beboelige zone.

Endnu en planet længere ude?

Der er også antydninger af en yderligere planet længere ude (GJ 667Cd), men den er endnu ikke bekræftet.

Fremtidige observationer af planetsystemet omkring GJ 667C kan forhåbentlig give os mere information om især GJ 667Cc, og be- eller afkræfte om GJ 667Cc virkelig er et muligt hjemsted for liv, som vi kender det.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.