En alien-komet kommer på besøg i 2013
Pan-Starrs-teleskopet på Hawaii har opdaget en ny komet, der vil runde Solen i 2012. Kometen har ifølge opdagerne en bane, der er tæt på at være parabolsk. Det betyder, at den muligvis ikke stammer fra vores eget solsystem.

Denne animation viser kometen der bevæger sig mod stjernebaggrunden. Billedet er taget af Pan-Starrs 1-teleskopet natten mellem 5. og 6. juni. (Foto: University of Hawaii)

Denne animation viser kometen der bevæger sig mod stjernebaggrunden. Billedet er taget af Pan-Starrs 1-teleskopet natten mellem 5. og 6. juni. (Foto: University of Hawaii)

Kometer er is- og klippe-legemer, som bevæger sig i meget langstrakte elliptiske baner om Solen.

Men denne komet som er blevet døbt C/2011 L4 (Pan-Starrs) har en bane der er tæt på at være parabolsk.
Det er dermed en åben bane, hvilket vil sige at den muligvis kommer fra det interstellare rum!
Det er så ikke et kosmisk tilfælde at den kommer så tæt på Solen, for det skyldes, at Solens tyngdekraft trækker den ind til sig.

Kometen forsvinder igen

En første beregning af dens bane fra Minor Planet Center på Cambridge University viser, at den vil vende om Solen i februar 2013 i en afstand af 50 millioner km, svarende til afstanden til Merkur's bane. Efter passagen vil den dermed forsvinde tilbage i det interstellare rum, hvis målingerne og Cambridge-astronomernes beregninger er rigtige.
Den vil kunne ses på vesthimlen, men vil nok være lidt svær at se, når den er tættest på Solen, hvor det endnu ikke er mørkt.
Fordi det er en ny komet, kender man ikke dens vandindhold og lysreflektion, derfor kan astronomerne endnu ikke beregne, hvor klar den bliver. Det vil man først kunne sige noget om, når den begynder at udvise komet-hale.

Kraftigt teleskop

PANSTARRS er et 1,8 m teleskop med en af verdens største CCD'ere på 1400 megapixels, som affotograferer himlen med 45 sek. eksponeringer for at finde asteroider og kometer. Den affotograferer hver nat ca. 1000 kvadratgrader af himlen, som automatisk sammenlignes med tidligere billeder for at se ændringer/bevægelser.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker