Ekstrem plante blomstrer efter 80 år
Den ekstreme plante Puya Raimondii, også kaldet Andesbjergenes Dronning, kan klare sig i det mest ugæstfrie miljø. Til gengæld blomstrer den først, når den er fyldt 80 år.

Andesbjergenes Dronning strækker sig mod himlen. (Foto: Wikimedia Commons)

Andesbjergenes Dronning strækker sig mod himlen. (Foto: Wikimedia Commons)

Den, der venter på noget godt, venter sjældent forgæves. Men hvis du venter på, at Andesbjergenes Dronning skal blomstre, må du virkeligt væbne dig med tålmodighed.

Planten, som botanikere kalder Puya Raimondii, blomstrer nemlig ikke før den har levet 80 til 100 år.

Og et par uger efter, at de omkring 3000 blomster springer ud, dør den. Det skriver Forskning.no.

»Det miljø, de bor i, er så ufrugtbart, at det kræver særlig lang tid at opbygge de nødvendige ressourcer til blomstring og reproduktion,« siger Antonio Lambi, der arbejder for bevarelsen af Andesbjergenes Dronning.

En ekstrem plante

»Denne plante er ekstrem ifølge de fleste standarder,« forklarer Antonio Lambi.

»Den lever under ekstremt barske forhold deroppe i højden, og alligevel rager den metervis op over alt andet. Hvordan noget så stort kan gro i sådan et ugæstfrit miljø er for mig et af naturens store undere,« siger han.

Men det er slet ikke en selvfølgelighed, at den kan blive ved med at gøre det; Andesbjergenes Dronning er nemlig på The International Union for Conservation of Natures liste over truede arter.

Det er den på grund af den faldende genetiske variation og forringelser af dens naturlige levesteder. Hertil kommer, at eksemplarer bliver brændt væk til fordel for landbrugsjord, og at andre bliver spist af dyr.

Lever uden nytte

Andesbjergenes Dronning vokser imellem 3.000 og 5.000 meters højde i Bolivia og Peru. I øjeblikket er der omkring 800.000 eksemplarer i Peru og 35.000 i Bolivia, men disse tal falder støt.

Planten vokser i små isolerede grupper på nogle få hundrede eksemplarer, noget, der bidrager til, at den genetiske variation er så lille, som den er.

Om end blomstringen er kort og lader vente på sig, er der intet galt med frøproduktionen - en plante kan producere ca. ti millioner frø.

Men på grund af mange forskellige faktorer, herunder det barske klima ved spredningstidspunktet, er det stadig ikke sikkert, at nogle af frøene faktisk spirer.

Det betyder, at planten, botanisk set, risikerer at leve et helt århundrede, forgæves.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk