Ekstraordinær supernovaeksplosion fundet
NASA's Chandra X-ray Observatory har fundet resterne af en særlig type supernovaeksplosion, der er den yngste af sin slags.

Her ses et billede af Circinus X-1, der består af et kompakt objekt og en almindelig stjerne. (Kilde: X-ray: NASA/CXC/UCLA/Z. Li et al; Radio: NRAO/VLA)

Her ses et billede af Circinus X-1, der består af et kompakt objekt og en almindelig stjerne. (Kilde: X-ray: NASA/CXC/UCLA/Z. Li et al; Radio: NRAO/VLA)

Binære røntgenstjerner er et dobbeltstjernesystem, der består af en normal stjerne, som for eksempel Solen og et kompakt objekt som for eksempel en neutronstjerne eller et sort hul, der udsender røntgenstråling.

Et sådan par, kaldet Circinus X-1, er netop blevet fundet af NASA's Chandra X-ray Observatory. De har en alder på kun 4.600 år og er derved den yngste af sin slags, der nogensinde er set.

Denne nye opdagelse giver astronomerne mulighed for at studere disse objekter meget kort tid efter, at de er blevet dannet.

Stjernernes kredsløb bliver hele tiden kortere

Andre binære røntgenstjerner er blevet fundet, både i vores egen galakse Mælkevejen og i andre galakser, men de har alle været flere millioner år gamle og har ændret sig meget i løbet af årene.

Circinus X-1 udsender lys, der ændrer sig enormt meget, og de to stjerner kredser om hinanden på en meget særpræget måde. Perioden af deres kredsløb bliver hvert år flere minutter kortere.

Astronomerne håber nu at kunne finde flere af disse systemer og derved gøre det muligt at bestemme livsforløbet af disse objekter.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.