Edderkopper spiser også grønt
Selvom de fanger insekter i deres spind, er edderkopper ikke bare ensporede kødædere.

Hjulspinderen Aculepeira ceropegia med pollen i nettet. Dette er en han, der kan 7-8 mm lang. Det er kortere end hunnen, som kan blive 12-14 mm og er bredere over bagen end mange andre hjulspindere. (Foto: Dirk Sanders)

Hjulspinderen Aculepeira ceropegia med pollen i nettet. Dette er en han, der kan 7-8 mm lang. Det er kortere end hunnen, som kan blive 12-14 mm og er bredere over bagen end mange andre hjulspindere. (Foto: Dirk Sanders)

Det har været almindelig opfattelse, at edderkopper er rovdyr, der kun vil æde kød, men ny forskning offentliggjort i tidsskriftet PLOS ONE tegner et andet billede.

Faktisk gnasker nogle af verdens mange edderkopper temmelig meget planteføde i sig.

Unge hjulspindere af arten Aculepeira ceropegia har en diæt, hvor op til 25 procent af maden består af pollen.

»Disse edderkopper spiser pollen i deres spind. Pollenkorn er en vigtig del af edderkoppernes ernæring,« siger forsker Dirk Sanders fra University of Exeter i en pressemeddelelse.

Edderkopper kan foretrække plantekost

Edderkopperne kan også foretrække pollen, selv når der samtidig også er byttedyr i nettet, påpeger han.

Dirk Sanders og hans forskerkollega Benjamin Eggs fra University of Bern gennemførte et kontrolleret eksperiment med fodring af edderkopper og analyserede deres kost.

Duoen fangede 20 individer af A. Ceropegia, som blev delt i to grupper. Den ene gruppe fik kun bananfluer i nettet, mens den anden fik både fluer og pollen.

Der blev også foretaget et feltstudie med unge eksemplarer af Araneus diadematus, og indtagelsen af pollen var på samme niveau også ude i naturen.

Forskere: Edderkopper bør kategoriseres som altædende

Selvom A. ceropegia og A. diadematus spiser mest kød, skriver forskerne, at indtagelsen af pollen er så stort, at de bør klassificeres som altædende individer og ikke kun kødædere.

Pollenkornene er for store til at de kunne blive fortæret uforvarende af edderkopper, påpeger forskerne.

Pollen glider nemlig ikke lige ned i kroppen. Det skal først ligge i munden, hvor det nedbrydes af enzymer.

© forskning.no Oversættelse: Jonas Salomonsen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk