Edderkop hapser bytte med slangebøssespind
I Amazonas' jungle har forskere opdaget en lille edderkops interessante jagtteknik: Den rigger sit net til som en slangebøsse og skyder det afsted for at fange sit bytte.

I Amazonas' jungle hersker jungleloven, og derfor handler det om for skovens kryb, kravl og krapyl at finde det ultimative våben for at overleve.

Et bud på et sådant våben er udviklet af edderkoppen i videoen herover. Den omdanner sit spind til en slangebøsse, som den kan skyde afsted mod sit bytte.

Edderkoppen måler ikke mere end tre millimeter, men dens spind er alligevel på størrelse med en håndflade. Den tilhører familien Theridiosomatidae, men forskerne er ikke helt sikre på, hvilken art der helt specifikt er tale om, skriver LiveScience

Slangebøsse-effekt klistrer byttet fast

Fakta

Edderkoppefamilien Theridiosomatidae har været kendt i over 80 år, men der findes meget begrænset viden om de små kravl.

Edderkoppen spænder sit net fast med en tråd i midten, som den hæftet til en solid overflade i nærheden. Med benene spænder den så nettet op, og når den føler vibrationerne fra et intetanende insekt, udløser den våbnet.

Slangebøsse-effekten betyder, at byttet lettere klistrer sig fast, når det bombarderes af et net i høj fart. Andre edderkopper bliver ofte snydt for en godbid, når byttet kæmper sig fri.

Dette nye junglevåben blev fundet i Peru nær Tambopata Research Center, og et hold amerikanske forskere har filmet slangebøssen med særligt udviklet kameraudstyr - se den i aktion i videoen øverst i artiklen.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk