Dværggalakse sladrer om det tidlige univers
Et hold astronomer har fundet den hidtil mest lyssvage galakse, og den kan give os ny viden om det tidlige univers.

Det er svært at se dværggalaksen Sergue 1 på det venstre billede. På det højre billede er de stjerner, der tilhører galaksen, markeret med en cirkel. (Kilde: Marla Geha, Yale University)

Det er svært at se dværggalaksen Sergue 1 på det venstre billede. På det højre billede er de stjerner, der tilhører galaksen, markeret med en cirkel. (Kilde: Marla Geha, Yale University)

Den lille dværggalakse ved navn Sergue 1 ligger 75.000 lysår fra vores egen galakse, Mælkevejen. Den indeholder ikke mange stjerner - blot 1.100, hvilket er minimalt, sammenlignet med de omkring 200 milliarder stjerner vi har i Mælkevejen.

De 1.100 stjerner udsender ikke meget lys tilsammen, og derfor har galaksen indtil nu været for svag til at kunne ses.

Teorierne for galaksers udvikling fortæller i dag, at store galakser er dannet af mange mindre galakser, der er stødt sammen og har vokset sig større.

Galakser som Mælkevejen menes at være blevet skabt på denne måde.

En supernova kan lave nye stjerner

Stjernerne i galakserne har også udviklet sig igennem tiden. De er blevet dannet af sammenfaldet gas og efter at have brugt al deres brændstof, er de eksploderet i supernovaeksplosioner.

Resterne fra disse eksplosioner har derefter været med til at danne nye stjerner, hvis kemiske sammensætning nu er præget af den supernovaeksplosion, materialet har været igennem.

Den kemiske sammensætning i stjerner og stjernetåger i store galakser er derfor meget kompleks sammenlignet med den, der ses i tidlige galakser.

Sergue 1 er meget primitiv

Den lille dværggalakse Sergue 1 har aldrig vokset sig større, og stjernerne har ikke været igennem denne udvikling.

Den kemiske sammensætning er derfor meget primitiv og kan give astronomerne ny viden om forholdene i det tidlige univers.

Forskerne vil nu forsøge at finde flere lignende galakser.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker