Du får ikke flere mineraler af at spise økologiske grøntsager
Når det gælder mineraler, er der ingen sundhedsgevinst at hente ved at spise økologiske grøntsager frem for grøntsager, der er dyrket konventionelt, viser ny dansk undersøgelse

Hvis økologiske grøntsager er sundere end konventionelt dyrkede grøntsager, så skal den sundhedsfremmende effekt ikke findes blandt mineralerne, viser ny dansk forskning (Foto: Aarstiderne, Foto: Photopop)

Hvis økologiske grøntsager er sundere end konventionelt dyrkede grøntsager, så skal den sundhedsfremmende effekt ikke findes blandt mineralerne, viser ny dansk forskning (Foto: Aarstiderne, Foto: Photopop)

Er økologiske grøntsager sundere end dem, der er dyrket med pesticider og kemikalier? Det spørgsmål har både forbrugere og landmænd diskuteret ivrigt de senere år.

Hvis de er sundere, så er det ikke mængden af livsvigtige mineraler, der gør det. En ny dansk undersøgelse viser nemlig, at indholdet af mineraler er stort set ens i økologisk og konventionelt dyrkede grøntsager. Forskerne bag undersøgelsen vil dog ikke afvise, at de økologiske grøntsager kan indeholde andre stoffer, som kan gøre dem sundere.

Ingen forskel på mineraler

De danske forskere har undersøgt indholdet af de livsvigtige mineraler som for eksempel kalcium, magnesium, phosphor og kalium i grøntsager, der er dyrket henholdsvis økologisk og konventionelt på helt særlige forsøgsmarker lavet til formålet. Resultaterne viser, at der ikke er en forskel i indholdet af mineraler i grøntsager som gulerødder, kartofler, grønkål, ærter og æbler.

»Det resultat stadfæster tidligere undersøgelser om, at der ikke er nævneværdige forskelle i indholdet af mineraler mellem økologiske og konventionelle grøntsager. Så det er ikke på den konto, at man skal hente en sundhedsgevinst ved økologiske grøntsager,« siger lektor og ph.d. Susanne Bügel fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet.

Optagelsen af mineraler er ens

Selvom indholdet af mineraler stort set er ens i økologisk og konventionelt dyrkede grøntsager, så har man tidligere ikke kunne afvise, at optagelsen af mineralerne i kroppen er mere gunstig, når det gælder økologiske grøntsager. Men det tyder de danske forskeres resultater ikke på. De har i forsøg fodret rotter med tørrede grøntsager.

Både optagelsen og tilbageholdelsen af mineralerne er ens i rotterne, uanset om det drejer sig om økologisk eller konventionelt dyrkede grøntsager

Lektor og ph.d. Susanne Bügel

»Både optagelsen og tilbageholdelsen af mineralerne er ens i rotterne, uanset om det drejer sig om økologisk eller konventionelt dyrkede grøntsager,« siger Susanne Bügel.

Økologiske grøntsager kan alligevel være sundere

Susanne Bügel vil ikke afvise, at der kan være andre næringsstoffer i de økologiske grøntsager, som kan gøre dem sundere end konventionelt dyrkede grøntsager.

»Der er flere og flere undersøgelser, der tyder på, at indholdet af C-vitamin er højere i økologiske grøntsager. Og så må man ikke glemme, at de konventionelle grøntsager indeholder pesticidrester, som kan være sundhedsskadelige,« siger Susanne Bügel og henviser til en aktuel undersøgelse, hvor man har sporet pesticidrester i urinen hos skolebørn.

Rig på kræfthæmmende stoffer

Økologiske grøntsager har ifølge Susanne Bügel også et højt indhold af de såkaldte 'sekundære metabolitter', som giver grøntsagerne farve og smag. De betegnes ikke som næringsstoffer, fordi de i sig selv ikke er livsnødvendige. Det drejer sig for eksempel om fenoliske stoffer i gulerødder og æbler, glukosinolater i kål og saponiner i ærter.

»Meget tyder på, at netop disse stoffer har en kræfthæmmende virkning. Så det er for tidligt at afvise, at økologiske grøntsager ikke er sundere end konventionelt dyrkede. Der skal mange flere undersøgelser til,« siger Susanne Bügel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om blandt andet det mikroskopfoto, som du kan se herunder.


Annonce: