Det vakte stor begejstring, da den første formodede ulv blev spottet i Nordvestjylland i 2012, og siden da er ulvene med jævne mellemrum poppet op rundt omkring i Jylland og har pustet til den latente ulvefeber.
Men nu har ulveentusiasterne for alvor fået grund til at juble, for nye DNA-analyser afslører, at der som minimum har været ikke mindre end 11 ulve på færde i Jylland bare sidste år.
Indtil videre har forskerne kun haft identificeret fire forskellige ulve, hvoraf den ene er død, så der er altså tale om et markant større antal ulve, end man tidligere har kendt til.
De genetiske undersøgelser stammer fra formodede ulve-ekskrementer og spytprøver fra nedlagte byttedyr, som forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum, Aarhus, har udført.
Prøverne er indsamlet både af private og af Naturstyrelsen, og DNA-profilerne afslører blandt andet, at den ene af ulvene er halvbror til den berømte Thy-ulv, som var den første ulv, der blev spottet i Danmark.
Flere ulve kan gemme sig i Jylland
Det er dog langt fra sikkert, at man med de nye prøver – som kun har afsløret han-ulve – har opsnappet alle ulve, der har huseret i området i perioden.
»Der er endnu ikke påvist hun-ulve, men de kan jo være blandt de næste prøver. Det er sværere at påvise tilstedeværelsen af hun-ulve, da de ikke afmærker deres territorium helt så flittigt som han-ulvene.«
De genetiske resultater stemmer fint overens med indrapporteringer baseret på øjenvidneberetninger om ulve i Jylland fra 2013-2014, skriver Naturhistorisk Museum, Aarhus i en pressemeddelelse.
Tidligere på året frigav museet i samarbejde med Aarhus Universitet et nyt kort over ulvenes forekomst, som du kan se her.
Der er 23 positive DNA-prøver at se på kortet, men det er altså ikke ensbetydende med, at der er tale om 23 forskellige ulve, fortæller Liselotte Wesley Andersen.
Undersøgelserne er bl.a. gennemført i forbindelse med 'Projekt Nye arter', som er støttet af 15. Juni Fonden.
Naturhistorisk Museum, Aarhus, opfordrer fortsat alle til at indsende eventuelle informationer om observationer eller ekskrementer fra ulve til projektet.
»Der er for eksempel i Tyskland tilfælde, hvor man har vidst, at der var et ulvepar i et område, men hvor de indsamlede prøver til DNA-undersøgelserne i en lang periode kun viste sig at stamme fra han-ulven,« siger seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, Institut for Bioscience - Kalø, Aarhus Universitet.
Til Videnskab.dk fortæller hun, at forskerne regner med at finde en hun-ulv før eller siden. Hun tør dog ikke give sit bud på, om der er hold i historien fra marts 2013, om at der skulle findes ulveunger i Danmark.
Otte af ulvene er ikke identificeret før
Forskerne har indtil videre kunnet identificere 3 ud af de 11 ulve, som DNA-profilerne har afsløret. Det drejer sig om:
-
Thy-ulvens halvbror, som blev identificeret i maj 2013.
-
To andre han-ulve som stammer fra Polen og ligeledes blev identificeret i 2013.
- De sidste otte er nye individer, som ikke er identificeret tidligere.
Den ene af de uidentificerede ulve har befundet sig mindst syv forskellige steder i Midtjylland, hvilket forskerne tolker, som om ulven for alvor er ved at etablere sig i området.
'Nye' ulve stammer måske fra Baltikum
Det er endnu usikkert, hvor de 'nye' 2013-ulve mere præcist stammer fra, men foreløbige analyser, foretaget i samarbejde med forskere fra Senckenberg Instituttet i Frankfurt, tyder på, at ulvene kommer fra det nordøstlige Polen eller Baltikum.
»Vi fortsætter med at opklare, hvor ulvene præcist kommer fra, i tæt samarbejde med vores tyske kolleger. Samtidig fortsætter vi med at analysere de prøver, som vi har modtaget i 2014 fra private og Naturstyrelsen for at se, om der er flere end de 11 ulve,« siger Liselotte Wesley Andersen.