DNA-analyser afslører: Mindst 11 ulve i Danmark
Nye undersøgelser af bl.a. ulve-afføring viser, at der i løbet af 2013 højst overraskende har været mindst 11 ulve i Jylland. Det er en tredobling af det antal, forskerne hidtil har identificeret. Prøverne kan afsløre endnu flere ulve.

Ulvene har set sig varme på Danmark. Forskerne har identificeret mindst 11 forskellige individer, og det ser endda ud til, at nogle af dem er ved at slå sig ned. Hvis ikke vi allerede har ulveunger, så er de på vej, mener en af forskerne. (Foto: Shutterstock)

Ulvene har set sig varme på Danmark. Forskerne har identificeret mindst 11 forskellige individer, og det ser endda ud til, at nogle af dem er ved at slå sig ned. Hvis ikke vi allerede har ulveunger, så er de på vej, mener en af forskerne. (Foto: Shutterstock)

Det vakte stor begejstring, da den første formodede ulv blev spottet i Nordvestjylland i 2012, og siden da er ulvene med jævne mellemrum poppet op rundt omkring i Jylland og har pustet til den latente ulvefeber.

Men nu har ulveentusiasterne for alvor fået grund til at juble, for nye DNA-analyser afslører, at der som minimum har været ikke mindre end 11 ulve på færde i Jylland bare sidste år.

Indtil videre har forskerne kun haft identificeret fire forskellige ulve, hvoraf den ene er død, så der er altså tale om et markant større antal ulve, end man tidligere har kendt til.

De genetiske undersøgelser stammer fra formodede ulve-ekskrementer og spytprøver fra nedlagte byttedyr, som forskere fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum, Aarhus, har udført. 

Prøverne er indsamlet både af private og af Naturstyrelsen, og DNA-profilerne afslører blandt andet, at den ene af ulvene er halvbror til den berømte Thy-ulv, som var den første ulv, der blev spottet i Danmark.

Flere ulve kan gemme sig i Jylland

Det er dog langt fra sikkert, at man med de nye prøver – som kun har afsløret han-ulve – har opsnappet alle ulve, der har huseret i området i perioden.

»Der er endnu ikke påvist hun-ulve, men de kan jo være blandt de næste prøver. Det er sværere at påvise tilstedeværelsen af hun-ulve, da de ikke afmærker deres territorium helt så flittigt som han-ulvene.«

Fakta

De genetiske resultater stemmer fint overens med indrapporteringer baseret på øjenvidneberetninger om ulve i Jylland fra 2013-2014, skriver Naturhistorisk Museum, Aarhus i en pressemeddelelse.

Tidligere på året frigav museet i samarbejde med Aarhus Universitet et nyt kort over ulvenes forekomst, som du kan se her.

Der er 23 positive DNA-prøver at se på kortet, men det er altså ikke ensbetydende med, at der er tale om 23 forskellige ulve, fortæller Liselotte Wesley Andersen.

Undersøgelserne er bl.a. gennemført i forbindelse med 'Projekt Nye arter', som er støttet af 15. Juni Fonden.

Naturhistorisk Museum, Aarhus, opfordrer fortsat alle til at indsende eventuelle informationer om observationer eller ekskrementer fra ulve til projektet.

»Der er for eksempel i Tyskland tilfælde, hvor man har vidst, at der var et ulvepar i et område, men hvor de indsamlede prøver til DNA-undersøgelserne i en lang periode kun viste sig at stamme fra han-ulven,« siger seniorforsker Liselotte Wesley Andersen, Institut for Bioscience - Kalø, Aarhus Universitet.

Til Videnskab.dk fortæller hun, at forskerne regner med at finde en hun-ulv før eller siden. Hun tør dog ikke give sit bud på, om der er hold i historien fra marts 2013, om at der skulle findes ulveunger i Danmark.

Otte af ulvene er ikke identificeret før

Forskerne har indtil videre kunnet identificere 3 ud af de 11 ulve, som DNA-profilerne har afsløret. Det drejer sig om:

  • Thy-ulvens halvbror, som blev identificeret i maj 2013.
     
  • To andre han-ulve som stammer fra Polen og ligeledes blev identificeret i 2013.
     
  • De sidste otte er nye individer, som ikke er identificeret tidligere.

Den ene af de uidentificerede ulve har befundet sig mindst syv forskellige steder i Midtjylland, hvilket forskerne tolker, som om ulven for alvor er ved at etablere sig i området.

'Nye' ulve stammer måske fra Baltikum

Det er endnu usikkert, hvor de 'nye' 2013-ulve mere præcist stammer fra, men foreløbige analyser, foretaget i samarbejde med forskere fra Senckenberg Instituttet i Frankfurt, tyder på, at ulvene kommer fra det nordøstlige Polen eller Baltikum.

»Vi fortsætter med at opklare, hvor ulvene præcist kommer fra, i tæt samarbejde med vores tyske kolleger. Samtidig fortsætter vi med at analysere de prøver, som vi har modtaget i 2014 fra private og Naturstyrelsen for at se, om der er flere end de 11 ulve,« siger Liselotte Wesley Andersen.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk