DNA afslører endelig, hvornår Thy-ulven kom til Danmark
Nye undersøgelser har vist, at en ulv, der blev registreret med DNA i Slesvig-Holsten i juni 2012, rent faktisk var Thy-ulven. Dermed tyder alt på, at ulven vandrede op til Jylland sidste efterår.

Sådan ser en vild skandinavisk ulv ud. (Foto: Mogens Trolle)

Sådan ser en vild skandinavisk ulv ud. (Foto: Mogens Trolle)

7. december 2013 var det præcis et år siden, at det endegyldige videnskabelige bevis for, at ulven var vendt tilbage til Danmark efter små 200 års fravær, blev fremlagt for offentligheden.

DNA-undersøgelserne af den døde Thy-ulv fundet i Nationalpark Thy 16. november viste utvetydigt, at det var en vild grå hanulv stammende fra et kendt ulvekobbel, Milkelkoblet, i delstaten Sachsen i Østtyskland.

Hvornår vandrede ulven til Danmark?

Man kunne desuden slutte sig til, at Thy-ulven var blevet født i 2009 og dermed var omkring 3½ år gammel på dødstidspunktet (de tyske ulve føder typisk deres unger i begyndelsen af maj).

Det store spørgsmål, der ivrigt blev diskuteret efterfølgende, var så, hvornår Thy-ulven mon var kommet op fra Tyskland? Hvor lang tid vi rent faktisk havde haft ulv i Danmark?

Da unge ulve spreder sig allerede fra etårsalderen, kunne Thy-ulven i princippet været kommet så tidligt som i 2010. Nu er nyt afgørende bevismateriale fra Tyskland blevet fremlagt.  

DNA viser ulvens færden syd for grænsen

I juli 2012 fik man DNA-bevis for vild hanulv i Slesvig-Holsten, nærmere bestemt nær Segeberg omkring 100-110 km syd for den dansk-tyske grænse (DNA’et kom fra en ekskrementprøve indsamlet i juni).

DNA’et blev analyseret på Senckenberg Instituttet i Frankfurt, der ligger inde med en omfattende DNA-bank over de tyske ulve og desuden har været involveret i analyserne af DNA fra de jyske ulve. De kunne konstatere, at ulven fra Slesvig-Holsten stammede fra den østtyske-vestpolske bestand, men var ikke i stand til at matche DNA’et med nogle af de individer, man havde i DNA-banken i forvejen.   

Nu har man imidlertid genåbnet undersøgelsen, og det har vist sig, at ulven registreret med DNA i Slesvig-Holsten sidste sommer rent faktisk er identisk med Thy-ulven.

Segeberg-ulvs forsvinden forklaret med DNA

Dr. Elvira Frfr. von Schenck, ulvekonsulent for Slesvig-Holsten, og en del af den gruppe, der følger ulvene i den tyske delstat, udtaler:

»Dette er en stor overraskelse for os. Det forklarer endelig, hvorfor vi ikke var i stand til at finde flere beviser for ulv i Segeberg.«

Det sidste tegn på Thy-ulven i Slesvig-Holsten var 8. september 2012. Herefter er den vandret op i Jylland for efterfølgende at blive fotograferet ved to lejligheder i Nationalpark Thy i oktober måned (hhv. 6. oktober af Karl Emil Andersen og 14. oktober af Kim Frost).

Ulven er svømmet over Limfjorden

Undersøgelser af radiohalsbåndmærkede unge ulve i Tyskland har vist, at de kan vandre op til 70 km om dagen under spredning, så turen fra grænsen og op til Thy behøver ikke at have taget lang tid for Thy-ulven. Dermed kan vi også konstatere, at Thy-ulven er svømmet over Limfjorden og ikke gået over, mens der har været is på en tidligere vinter.

Denne nye drejning i sagen er også interessant, fordi erfaringerne med ulves spredning overordnet viser, at jo yngre en ulv er, når den forlader sine forældres territorium for at finde sig et sted at slå sig ned, jo større er sandsynligheden for, at den spreder sig langt.

Thy-ulven har spredt sig op i Jylland i en alder af tre år, hvilket i de fleste tilfælde er den seneste alder, unge ulve spreder sig i.

Liselotte Wesley Andersen fra Institut for Bioscience, Aarhus Universitet står bag undersøgelserne af DNA fra de danske ulve. 

Du kan løbende få opdatering om nyt på det danske ulveforum på Facebook: Ulv i Danmark.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk