Der sker noget mystisk på Titan
Mærkelige lyse strukturer har udviklet sig i metan-havet på Saturns måne Titan. Forskerne ved ikke, hvad der har skabt strukturerne.

Her ses de tre observationer af en ny struktur på Titan. Området er blevet observeret over noget tid af NASAs Cassini rumsonde. (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Her ses de tre observationer af en ny struktur på Titan. Området er blevet observeret over noget tid af NASAs Cassini rumsonde. (Foto: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell)

Titan, Saturns nok mest kendte måne, er blevet observeret af NASAs Cassini rumsonde. I en periode fra april 2007 til august 2014, har rumsonden flere gange observeret det samme område på månen.

På syv år er en ny struktur vokset frem på Titan. Denne struktur, der har en størrelse på 260 kvadratkilometer, ligger i området Ligeia Mare, der er et af de største havområder på Titan.

Den mystiske struktur sås ikke i 2007

Den mystiske struktur var ikke til at se i 2007, men var begyndt at vokse frem i observationer fra juli 2013, mens den er meget tydelig på billeder fra august 2014.

Den lyse struktur ses tydeligt mod den mørke baggrund, der er et hav af flydende metan.

Forskerne er ikke sikre på, hvad der har skabt denne struktur, men bud på dette strækker sig fra overfladiske bølger i havet, over flydende faste objekter, til materiale på havbunden - det kunne også være noget ukendt og meget mere eksotisk.

Strukturen kan være dannet af et skift i Titans årstider, da sommeren er på vej til den nordlige del af Titan. Cassini vil fortsætte med at overvåge dette område, da observation af sådanne ændringer på Titan er et fokus i Cassinis forlængede mission.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.