Den sydlige halvkugle udtørrer
Stik mod flere klimamodellers forudsigelser er store landområder i Australien, Afrika og Sydamerika udtørret over de sidste 10 år. Det viser nyt omfattende studie.

Kæmpe områder på den sydlige halvkugle er ved at udtørre. Fortsætter udviklingen, kan det få katestrofale konsekvenser for klimaet. (Foto: Colourbox)

Den globale opvarmning burde betyde, at mere og mere vand fordamper fra overfladen som følge af blandt andet mere regn. Det spår forskellige klimamodeller i hvert fald.

Ifølge et internationalt forskerhold var det også tilfældet fra 1982 til slutningen af 1990'erne. Men herefter begynder datamaterialet at opføre sig pudsigt.

De næste ti år frem til i dag er stigningen i fordampningen faldet dramatisk eller helt gået i stå. Fortsætter udviklingen, vil enorme dele af kloden udtørre.

Det oplyser ScienceDaily på baggrund af en artikel i onlineversionen af Nature.

Mindre vand lig med færre planter

Det er endnu for tidligt at konkludere, om skiftet i fordampningen af vand fra jordoverfladen - også kaldet evapotranspiration - skyldes midlertidige naturlige forhold eller klimaforandringer.

Ved det sidste scenario kan en fortsat udtørring betyde mindre plantevækst, mindre optagelse af atmosfærens CO2, tab af klodens naturlige kølemekanisme, mere opvarmning af jordoverfladen, flere hedebølger og en feedback-sløjfe, som vil få den globale opvarmning til at accelerere.

»Det er første gang, vi har været i stand til at samle observationer som disse til en global analyse,« fortæller Beverly Law, professor fra Oregon State University og medforfatter på Nature-artiklen, til ScienceDaily.

Law er desuden leder af netværket AmeriFlux, der er en underafdeling af det verdensomspændende FLUXNET. Et netværk bestående af små meteorologiske målestationer, som indsamler data om udvekslingen af CO2, vanddampe og energi mellem jordoverfladen og atmosfæren.

Undersøgelsen, der er baseret på data fra FLUXNET, afslører, at udtørringen er størst i Sydøstafrika, det meste af Australien, centrale dele af Indien, store dele af Sydamerika og i visse dele af Indonesien.

Tørken falder sammen med El Nino

Skiftet i evapotranspirationen skete pludseligt i 1998, og det falder sammen med vejrfænomenet El Nino. Forskerne kan ikke afvise, at der er en sammenhæng, men de finder det usandsynligt, da El Nino i så fald skulle have påvirket vejret gennem et helt årti.

Evapotranspiration sender omkring 60 procent af den årlige nedbørsmængde tilbage i atmosfæren. Mere end halvdelen af al solenergi absorberet af jordoverfladen bliver brugt på denne proces. Evapotranspiration spiller derfor en hovedrolle i det globale klimasystem.

For at forstå årsagen til det pludselig skifte og konsekvenserne af det, opfordrer forskerne til flere langtidsmålinger og undersøgelser af området.

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud