Delfiner bliver stressede af turisme
Ny undersøgelse viser, at delfiner bliver stressede af turistbåde og svømmende turister. Det kan på lang sigt skræmme delfinerne væk.

Der findes omkring 150 individer af det indopacifiske øresvin ud for Zanzibars sydkyst. (Foto: Serguei S. Dukachev)

Der findes omkring 150 individer af det indopacifiske øresvin ud for Zanzibars sydkyst. (Foto: Serguei S. Dukachev)

Hvis du tager en svømmetur med delfiner, er de ikke nødvendigvis lige så glade for dit besøg, som du er for dem.

Ny undersøgelse viser nemlig, at turister, der svømmer med delfiner, truer delfinernes velbefindende.

Lederen af undersøgelsen, Per Berggren fra Newcastle University, forklarer, at turistbåde og turister, der vil svømme med delfinerne, er til stor gene for de intelligente dyr.

»Vores undersøgelse viser, at så snart turistbådene var i nærheden, blev delfinerne meget stressede og brugte mindre tid på jagt, sociale aktiviteter og hvile. Det har en negativ påvirkning, ikke bare på de enkelte individer, men på hele populationen, hvilket på lang sigt kan være ødelæggende,« siger Per Berggren i en pressemeddelelse.

Undersøgelsen er foretaget ud for sydkysten på øen Zanzibar, og de undersøgte delfiner er af arten Indopacifisk øresvin (Tursiops aduncus).

Mindre jagt og færre sociale aktiviteter

Ved at følge delfinerne over 40 dage, fandt forskerne ud af, hvor meget turistbådene rent faktisk påvirkede delfinerne.

Når turistbådene var i nærheden, faldt den tid, delfinerne brugte på at hvile sig, fra 38 procent til 10 procent. Mængden af tid, de brugte på fouragering og socialisering faldt fra henholdsvis 19 og 10 procent til kun 10 og 4 procent.

Samtidig har delfinerne øget den tid, de bruger på bevægelse fra 33 procent til 77 procent, så det nu er den klart mest dominerende aktivitet, når bådene er i nærheden.

»Alt i alt bruger delfinerne mere energi, end de får, fordi de ikke får nok mad og hvile, men svømmer meget mere rundt,« siger Per Berggren.

Han påpeger, at det ikke kun er delfinerne, det vil gå ud over i fremtiden.

»Den nuværende situation i Zanzibar er uholdbar. Lokalbefolkningen er afhængig af turisme og dermed også af delfinerne, men med mindre der bliver reguleret, vil delfinerne forsvinde,« siger han.

Dansk forsker: Altid en balanceakt

Den danske zoolog Carl Kinze fra Dansk Havpattedyrforening mener ikke, at resultaterne er overraskende. Han påpeger, at det altid er en balanceakt at interagere med delfiner på denne måde.

»Overudnyttelse fører til en ikke-bæredygtig situation, og for mange skibe og turister har helt sikkert en negativ effekt. På den anden side, hvis man ikke overdriver, vil der hos delfinerne efterhånden ske en tilvænning,« siger Carl Kinze, som dog ønsker flere undersøgelser, før man konkluderer noget endeligt på Zanzibar.

»Problemet med disse resultater er, at det er vanskeligt at sætte dem i relief. Man skal gentage forsøget løbende for at have et sammenligningsgrundlag, så man kan se på udviklingen over tid. Man kan ikke med en enkelt undersøgelse sige, om det er ved at blive værre,« siger Carl Kinze.

Dolphin watching, eller 'delfinkiggeri', som det kan kaldes på dansk, blev introduceret på Zanzibars sydkyst i 1992. I dag er det et af de få steder i verden, hvor turismen fuldstændig har erstattet den traditionelle delfinjagt.

Undersøgelsen er netop offentliggjort i tidsskriftet Endangered Species Research.

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk