De flotteste mikroskopbilleder: kødædende havplante og flagermusefoster
Traditionen tro udråber Olympus de bedste mikroskopbilleder, når året er ved at lukke og slukke. Her er de bedste fra 2013; det er virkelig guf for øjet.

 

Det farverige liv i mikro-land bliver hvert år belønnet med Olympus' BioScapes 'Digital Imaging Competition'-fotopris. Igen i år er vinderne en betagende samling af fotos fra de smukke verdener, forskerne kigger ind i, når de stikker øjnene i mikroskopet.

Her i galleriet kan du for eksempel se en kødædende havplante hale sit bytte ind, et flagermusefoster, der putter sig, og en en-cellet ferskvandsalge. Fælles for en del af billederne er, at de er blevet forstærket ved hjælp af lysmikroskopi og ved at tilsætte farver.

Oppustet blærevorte vandt konkurrencen

Den samlede vinder blev i 2013 Igor Siwanowicz' billede af den kødædende plante, Utricularia gibba, som kan ses herover. Plantens navn er på engelsk humped bladderwort, som på dansk kan oversættes til noget a la oppustet blærevorte.

Igor Siwanowicz, der er neurobiolog ved the Howard Hughes Medical Institute's Janelia Farm Research Campus, fik sidste år en tredjeplads i konkurrencen

BioScapes-fotokonkurrence blev i år afholdt for 10. år i træk. Vinderne blev fundet blandt over 2.000 indsendte billeder, som du kan se et udpluk af ved at bladre gennem galleriet øverst i artiklen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk