De danske have er helt til rotterne
De seneste 100 år har efterladt en stor del af havene omkring Danmark i en trist forfatning. En ny dokumentar sætter fokus på hvordan - og om - vi kan løse problemerne.

 

Adskillige arter er helt forsvundet fra fjordene, og hvert år hører vi om iltsvind og fiskedød. De fleste forskere er enige i, at situationen for livet i de danske have har set bedre ud.

Men der er mange delte meninger om, hvorfor situationen ser ud, som den gør. Nogle peger på fiskeriet, andre på kvælstofudledning fra landbruget og andre igen på klimaforandringer.

Alle disse meninger bringes til torvs i dokumentaren 'Lille Hav, Hvad Nu?', som Chilbal Film har produceret.

Plørehullet Limfjorden

Et af de havmiljøområder, dokumentaren stiller skarpt på, er Limfjorden, der ifølge professor hos DTU Aqua Jens Kjerulf Petersen er blevet et plørehul. 

Muslingefiskeriet i Limfjorden sætter sine tydelige spor på havbunden - både når de fiskes ved hjælp af tunge skrabeværktøjer på havbunden, men også når de dyrkes på særligt opsatte liner.

Løsningen på problemerne i Limfjorden er ikke entydige, hvilket ifølge dokumentaren er meget symptomatisk for hele den danske havmiljøsituation. For at forbedre situationen, skal der flere og diffentierede løsninger i brug. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker