Danskerne vil gerne betale for bedre miljø
Danskerne er usikre på plusser og minusser ved biobrændsel. Men de er enige om, at mennesker og miljø er vigtigere end økonomiske interesser

Kan det betale sig at tanke grønt - og hjælper det overhovedet miljøet? Danskerne er i tvivl (Foto:Colourbox )

Kan det betale sig at tanke grønt - og hjælper det overhovedet miljøet? Danskerne er i tvivl (Foto:Colourbox )

Hvis jeg fylder min bil op med biobrændstof, gør jeg så noget godt for miljøet, eller hælder jeg en afrikansk families kornlager ned i benzintanken?

Danskerne er i tvivl om konsekvenserne af biobrændstof - den nye teknologi, der kan erstatte benzin og olie med brændstof lavet på majs.

Nej til brændstof - ja til mennesker

Men danskerne er ikke i tvivl om, hvad der er vigtigst: mad eller brændstof. Hvis produktionen af biobrændstof til bilen tager maden ud af munden på sultne i verdens fattigste lande, er svaret 'nej til brændstof og ja til mennesker' - også selvom det betyder, at priserne på benzin stiger.

Fakta

LÆS OGSÅ

videnskab.dk: 'Det store Biobrændstof-bedrageri'

Mette Jensen, seniorforsker, og Anne Holst Andersen, Ph.d.-studerende, begge fra Danmarks Miljøundersøgelser ved Aarhus Universitet, har, som en del af projektet 'sociologiske perspektiver på introduktionen af biobrændsler' lavet en række interviews med udvalgte, 'almindelige' danskere.

Vi sidder med udsigt til de smukke grønne arealer midt i Aarhus Universitetspark, og de to miljøforskere har indvilliget i at lade videnskab.dk's læsere få et indblik i deres foreløbige konklusioner.

Klimaet er et fælles problem

Mette Jensen formulerer undersøgelsens vigtigste budskab således:

Mette Jensen er seniorforsker ved Danmarks Miljøundersøgelser
(Foto:dmu.dk )

»Det nye i dag er, at vi (danskerne, red.) er villige til at gøre noget for miljøet, selvom det indskrænker vores muligheder for forbrug og transport. Det er tydeligt, at klimaet bekymrer folk, og at man ser problemet som et fælles anliggende, som vi alle skal være med til at løse.«

Biobrændsel gavner ikke miljøet

Undersøgelsen afslører imidlertid også, hvad danskerne synes er mindre tydeligt: Konsekvenserne af biobrændsel. Den amerikanske kongres har vedtaget, at biobrændsel skal udgøre 30 procent af brændstoffet til biler i år 2030, men samtidig peger en ny rapport fra OECD på, at biobrændsel slet ikke gavner miljøet.

De blandede budskaber forvirrer danskerne, fortæller Anne Holst Andersen, men forhindrer os ikke i at have stærke følelser om området.

Anne Holst Andersen er Ph.d.-studerende ved Danmarks Miljøundersøgelser Foto: dmu.dk )

»Danskerne har typisk ikke så stor viden om teknologien bag biobrændstof, men debatten om biobrændstof berører en masse områder, som folk har klare meninger om,« forklarer hun. Og Mette Jensen uddyber:

»Folk føler ikke, at de selv kan overskue problematikken, og derfor forventer de, at politikerne skal træffe de afgørende valg og tage beslutningerne for at løse det her. Men så er de også villige til at gå med på løsningerne. Politiske grænser og afgifter, der regulerer området, opfattes i de interviews, vi har lavet, som hårde, men nødvendige.«

De to forskere understreger desuden, at danskerne forlanger, at politikerne vægter hensyn til miljø og mennesker frem for økonomiske hensyn.

Store økonomiske interesser på spil

Der er vægtige økonomiske interesser indblandet, når biobrændstoffets fremtid diskuteres. En del store spillere har satset penge på markedet for biobrændstof:

- Det amerikanske landbrug nyder godt af den stigende efterspørgsel på majs til biobrændsel - det holder priserne oppe

Vi bør fokusere på at finde løsninger, der ikke tvinger os til at vælge mellem brændstof og mad

-Ole Vagn Christensen (S), medlem af Folketingets Energipolitiske udvalg

- Olieindustrien har store investeringer i firmaer der producerer og udvikler biobrændsel - de kender teknologien og sikrer med biobrændsel, at verdens transportindustri fortsat er afhængig af brændstof frem for alternativer som el

- Den danske bioteknologiske gigant Novozymes har postet store summer i udviklingen af enzymer til den såkaldte anden generations biobrændsel

Danskerne ved godt, at disse økonomiske interesser er på spil i debatten, men de forlanger af politikerne, at beslutningerne skal træffes ud fra andre hensyn:

»Politikerne skal gå efter mennesker og miljø, ikke økonomiske interesser og beregninger, hvis de skal have legitimitet i befolkningen,« konkluderer Mette Jensen.

Politiker: Vi skal finde andre løsninger

Som medlem af Folketingets Energipolitiske udvalg forstår Ole Vagn Christensen (S) godt, at danskerne er forvirrede over biobrændslens konsekvenser. Han mener selv, at Danmark skal bruge kræfterne på at undersøge alle alternativer til brændstof lavet på majs, inden vi træffer beslutninger:

»Brændstof på majs fører os jo lige ud i fødevaredebatten, og når verden sulter, synes jeg ikke, det kan være rigtigt, at vi i den rige del springer over, hvor gærdet er lavest, bare fordi teknikken allerede findes. Vi skal hellere satse på at udvikle anden generation, hvor vi bruger affald, eller biogas, ja sågar alger er der snak om,« siger Ole Vagn Christensen til videnskab.dk, da vi fanger ham på Energiudvalgets Studietur i Jylland.

Biobrændstof lavet på fødevareegnede produkter er den nemme løsning, mener han, for der har vi allerede teknikken.

»Men vi bør fokusere på at finde løsninger, der ikke tvinger os til at vælge mellem brændstof og mad,« siger folketingspolitikeren.

Om projektet 'Sociologiske perspektiver på introduktionen af biobrændsler'

Delprojekt ledet af Mette Jensen i forbindelse med 'Renewable Energy in the Transport Sector Using Biofuels as Energy Carriers: Scenarier for introduktionen af biobrændsler i transportsektoren, scenariernes konsekvenser for arealanvendelse, sundhed og miljø samt sociale og etiske problematikker i forlængelse heraf'.

Delprojektet undersøger, hvordan befolkningen som borgere og forbrugere navigerer mellem de mange forskellige præsentationer af og argumenter for og imod biobrændsler, som fremføres i den offentlige debat, og hvordan de forholder sig til de interesser og hensyn, som ligger bag. Særligt fokuseres på opfattede risici i relation til biobrændslerne og på mulige modsætninger mellem individers håndtering af biobrændselsdebattens dilemmaer, når de optræder som henholdsvis borgere og forbrugere.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk