Dansker i førerfeltet ved forskernes internationale fotokonkurrence
For tredje år i træk har forskere fra hele verden indsendt billeder til tidsskriftet BMC Ecology's internationale fotokonkurrence. Her kan du se alle vinderbillederne, der har et dansk bidrag i førerfeltet.

Det smukke og betydningsfulde i naturen kan nogle gange være svært at afkode igennem de sort/hvide tabeller i en videnskabelig artikel. 

Måske er det derfor, at det åbne tidsskrift BMC Ecology i de sidste tre år har afholdt en stor, international fotokonkurrence, hvor forskere fra hele verden kan dele deres smukkeste, mest sigende og kreative billeder af naturen.

I år var konkurrencen særligt spændende for danskerne, for på en delt andenplads finder vi danske Daniel Wisbech Carstensen, der forsker ved Universidade Estadual Paulista i Rio Claro, Brasilien.

»Det føles rigtigt godt. Jeg har været med i konkurrencen før og fået kommenderinger, men at være runner-up (på andenpladsen, red.), det er jo noget andet,« siger Daniel Wisbech Carstensen, der har en ph.d. i økologi fra Aarhus Universitet.

Du kan se et galleri med Daniel Wisbech Carstensens billede og alle de øvrige vinderbilleder ved at klikke på billedet øverst i artiklen.

Viser samspillet imellem arter

Også ph.d. Andre P. Seale fra Hawai'i Institute of Marine Biology modtog dommernes anerkendelse. Hans billede viser en tilapia-hun fra Mozambique med sit afkom, som hun udklækker og beskytter i sin mund. (Foto: Andre P. Seale)

Det danske bidrag har titlen 'Camponotus-myre afpatruljerer et ungt blad fra planten Coccoloba cereifera' og belyser symbiosen imellem den lille myre og planten, den lever af.

Myren får nemlig serveret sin mad fra nogle 'florale nektarier', som er særlige kirtler på planten, der udskiller nektar.

»Det, jeg godt kan lide ved billedet, er, at man i baggrunden ser det voksne blad, som er godt slidt og vejrbidt. Det har dannet et vokslag, som beskytter mod planteædere. Så har man det unge, kraftigt røde, nye blad i forgrunden, som er meget mere sårbart,« fortæller Daniel Wisbech Carstensen. 

Han arbejder selv med at undersøge det komplicerede samspil imellem populationer af planter og deres bestøvere i Brasilien. 

»Det er de store spørgsmål: samspillet imellem arterne, og hvordan de påvirker hinanden. De kan påvirke hinanden positivt, som med bestøver og planter, men de kan også påvirke hinanden negativt i form af konkurrence,« siger Daniel Wisbech Carstensen.

Går efter førstepladsen

En myre er ubehjælpeligt fanget i klistretrådene fra en kødædende plante på dette billede af Harisoa Rakotonoely fra Hokkaido University i Japan. (Foto: Harisoa Rakotonoely)

Den overordnede vinder blev dog billedet 'Palestinensisk Solfugl-hun søger føde på Echinops sp.' af ph.d. Mohamed Shebl fra Suez Canal University i Egypten.

Billedet blev taget i Saudi-Arabien i april 2015 og viser en solfugl-hun i færd med at suge nektar fra blomsten af en tidsel.

»Dette er virkeligt et pragtfuldt billede og en fantastisk beskrivelse af arter fra en del af verden, der er undervurderet med hensyn til sin biodiversitet,« lød den officielle udtalelse fra gæstedommer Dr. Ana Porzeacanski, der er leder af Center for Biodiversity & Conservation at the American Museum of Natural History i USA.

Den hårde konkurrence har ikke afskrækket Daniel Wisbech Carstensen, der i løbet af de sidste ti år har investeret i omegnen af 50.000 kroner i sin hobby som fotograf. Han har fået blod på tanden og drømmer om en førsteplads.

»Det er jo det, man går efter. Ikke fordi man forventer det overhovedet, men det ville være det fedeste. Jeg skal helt klart være med igen,« siger Daniel Wisbech Carstensen, der vender hjem til Danmark til oktober for at starte i en stilling som postdoc på Københavns Universitet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.