Danske droner filmer stor trussel mod Indlandsisen
Grønlands indlandsis smelter hurtigere end nogensinde før. En del af afsmeltningen skyldes udbredelsen af mørk is. Dansker droner har hen over sommeren filmet omfanget af den mørke is; og optagelserne er nedslående.

Gennem de seneste årtier er det blevet klart, at Indlandsisen bliver mørkere og mørkere.

Den mørke farve skyldes blandt andet sod fra skovbrande og anden partikelforurening, som vinden tager med fra andre steder i verden og drysser ud over Indlandsisen. Her bliver de sorte partikler en del af det øverste islag.

Problemet med den mørke is er, at Solen meget nemmere kan varme den op end hvid is. Det betyder, at isen smelter hurtigere, og at temperaturen i Arktis fortsætter sin stigning.

Professor Jason Box fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS) er netop vendt hjem fra en ekspedition til Grønland, hvor han har brugt droner til at filme omfanget af den mørke is. Han fortæller:

»Der er ingen tvivl om, at Indlandsisen bliver mørkere og mørkere. Det er dystert nyt. Vi ved, at de arktiske områder bliver varmet op dobbelt så hurtigt som de subarktiske områder, og vi tror, at det kan skyldes den mørke is, der absorberer Solens stråler fremfor at reflektere dem, som hvid is ville. Derfor er det vigtigt, at vi får en bedre forståelse af betydningen af den mørke is,« forklarer Jason Box.

Billederne fra ekspeditionen kan du se i galleriet øverst i artiklen.

Mørk is er selvforstærkende

Der er flere forskellige årsager til, at Indlandsisen bliver mørkere.

Blandt andet kan pollen, støv og forurening fra industrien og skibsfarten gøre isen mørkere.

Desuden ser det ud til, at skovbrande på klodens nordlige halvkugle sender store mængder kulpartikler ind over Indlandsisen.

I artiklen her, kan du læse mere om, hvordan 2014 bliver et rekordår for skovbrande, hvilket formentlig kommer til at koste Indlandsisen dyrt, da kulpartiklerne farver isen sort.

Højere temperaturer giver mikrober bedre levebetingelser

En anden faktor, der har vakt Jason Box og kollegaernes interesse, er mikrober som eksempelvis alger.

Da de er mørke, gør deres tilstedeværelse isen mørkere, og i takt med at isen smelter, og temperaturerne stiger, bliver levebetingelserne for mikroberne bedre, og de kan formere sig og brede sig endnu mere.

Jason Box’s kollega fra den for nyligt overståede Grønland-ekspedition, Marek Stibal, fortæller:

»Glaciologer har overset de biologiske processers betydning, fordi de virkede ubetydelige. Men det er ikke tilfældet. Mikroberne får i øjeblikket mere plads at leve og vokse på, hvilket minimerer isens refleksion. Desuden er de ikke afhængige af at blive bragt dertil af vinden, og det gør deres bidrag endnu mere betydningsfuldt,« siger Marek Stibal.

Mørkfarvningen af isen har ifølge forskerne sendt afsmeltningen af Indlandsisen ind i en ond spiral.

»Det hele skaber en selvforstærkende effekt. Jo mørkere isen bliver, des mere smelter den, og des mere den smelter, jo mørkere bliver den. Bare det, at iskrystaller smelter og bliver deforme eller fryser til is igen, gør isen mørkere,« forklarer Jason Box.

Droner udfylder hul i observationer

For at kortlægge omfanget af den mørke is har Jason Box tilbragt sommeren på Grønland sammen med sit forskerhold, hvor de har filmet Indlandsisen med droner påsat fire forskellige kameraer.

Dronerne er speciallavede af forskere fra University of Wales, Aberystwyth.

Formålet med ekspeditionen var at få adgang til fotomateriale og målinger, der lå mellem målinger i jordhøjde og målinger fra satellitter.

Samlet set giver de nye optagelser dermed forskerne det fulde billede fra mikro- til makroniveau af de processer, der gør isen mørkere.

»Billederne skal hjælpe os med at forstå det fulde omfang af den indflydelse, som forskellige processer - fra skovbrande i Canada til bedre levevilkår for is-mikrober - har på afsmeltningen af Indlandsisen,« siger Jason Box.  

Video: Dark Snow

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk