Dansk top-forsker vil pakke lyset ned i sin kuffert
Den danske fysik-professor ved Harvard, Lene Hau, kan allerede bremse lysets fart. Nu vil hun også tage et aftryk af lyset og genskabe det et andet sted.

Lyset er det hurtigste, vi kender til.

Med en fart på 300.000 km i sekundet går der kun ca. 8 minutter fra en lyspuls forlader Solen, til den banker ind gennem Jordens atmosfære.

Alligevel er det lykkedes den danske fysikprofessor ved Harvard University, Lene Hau, at bremse lysets hastighed så meget, at det kan overhales af en kravlende baby.

Den præstation blev hun for ti år siden nærmest verdensberømt for, og hun har siden høstet omtale og mange priser i både USA og Danmark. Fredag i sidste uge kom seneste hædersbevisning til Lene Hau, da hun blev udnævnt til ærealumne på Aarhus Universitet, hvor hun i 1991 tog sin ph.d.-uddannelse, inden hun rejste til USA og gjorde kometkarriere.

Lene Hau hviler hun dog langt fra på de danske laurbær. Nye forsøg sættes hele tiden op, og hendes laboratorium på Harvard, Hau Lab, er nu i stand til at bremse lyset helt op inde i et såkaldt Bose-Einstein-kondensat (se boks), fortæller hun under sit besøg i Aarhus:

Fakta

Når en gas af atomer køles til ekstremt lave temperaturer i nærheden af det absolutte nulpunkt, udtværes atomerne. Herved mister de deres identitet og smelter sammen til ét stort superatom kaldet et Bose-Einstein kondensat.

Kilde: phys.au.dk

»En lyspuls på 1 km bliver bremset op og sammenpresset til 0,2 mm og kan derfor være inden i kondensatet, der er superkoldt – meget tæt ved det absolutte nulpunkt. Her kan vi så gemme det væk som et lille holografisk aftryk,« siger Lene Hau, der forklarer teknikken i videoen øverst.

Holografisk aftryk er perfekt kopi

Det særlige ved det holografisk aftryk er, at det gemmer al information fra lyspulsen.

»Det er en perfekt kopi,« konstaterer Lene Hau.

Dermed kan det holografiske aftryk aktiveres igen med en laser i et nyt Bose-Einstein-kondensat, og ud kommer en ny lyspuls med præcis samme egenskaber som den oprindelige lyspuls.

Indtil videre kan det holografiske aftryk kun holde på lyspulsen i sekunder af gangen, men Lene Hau regner med, at de kan komme op på minutter, og måske endda endnu længere:

Fakta

Lene Hau er blot den fjerde æresalumne på Aarhus Universitet. De tre andre er
Kronprins Frederik,
tidl. statsminister Anders Fogh Rasmussen og
adm. direktør hos Mærsk, Nils Smedegaard Andersen.

»Hvis vi kan lave alle processerne godt nok, burde vi i princippet kunne lave et aftryk i Boston, pakke det ned i en kuffert og så tage det med til Aarhus, hvor vi så genskaber lyspulsen,« siger hun.

Lene Hau vil udvikle kvantecomputere

Ud over udsigten til at kunne rejse kloden rundt med lys i bagagen, så ser Lene Hau også nogle mere praktiske fremtidsudsigter for teknologien:

»Vi vil i princippet kunne lave meget mere kraftfuld signalbehandling, bedre kryptering og kvantecomputere med vores teknologi,« siger hun.

Og det er ikke en alt for fjern fremtid, grundforskeren Lene Hau snakker om her. Hendes laboratorium har derfor taget patent på flere af de teknikker, som de har udviklet. Herunder også nogle nanorør, som forskerne har præpareret på en helt speciel måde inde i Bose-Einstein-kondensatet.

På den måde bliver Lene Hau og kollegaerne tilbage i Boston ved med at lokke nye besynderlige hemmeligheder ud af deres superkolde system. 

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud